Yunan Mitolojisindeki Tanrılar, Tanrıçalar ve Özellikleri

Yunan mitolojisindeki tanrılar ve tanrıçalar belirli hikayelerle günümüze kadar ulaşmıştır. Bu tanrıların birbirlerinden apayrı özellikleri ve güçleri bulunmaktadır. Ve onlar bu özel güçleri sayesinde halk tarafından kabul edilmişlerdir. Bu tanrı ve tanrıçaların her birinin hükmettiği alanlar farklı olmuş ve hükmettiği alanlarına göre temsil ettikleri ve tasvir edildikleri bir çok semboller oluşmuştur.

O halde, sizi daha fazla meraklandırmadan Yunan mitolojisindeki bu tanrı ve tanrıçaları biraz daha yakından tanıyalım.

1- Zeus (Tanrıların ve İnsanların Babası)

Yunan mitolojisinin en güçlü tanrısı olarak kabul edilen Zeus “tanrıların ve insanların babası” olarak bilinir. Olimpos’ta yaşar, gökyüzü ve hava olayları ile ilgili her şey Zeus’un kontrolündedir. Zeus’un heykellerine baktığımız zaman elinde bir şimşek veya asa ile bütünleştiğini görebiliriz.

2- Hera (Baş Tanrıça ve Evlilik Tanrıçası)

Hera Yunan mitolojisinde “evliliğin, kadının ve bereketin tanrıçası” olarak bilinir. Hera’nın doğum sırasında kadınları ve evlilik süresince de evlikleri koruduğuna inanılır. Argon’da tanrıça olan Zeus’un eşi Hera’nın sembolü ise tavuskuşu ve nardır.

3- Poseidon (Denizlerin Tanrısı)

“Denizlerin tanrısı” olarak bilinen Poseidon aynı zamanda doğa olayı olan depremin de tanrısı olarak kabul edilir. Poseidon, Panionion’da yaşar. Genel olarak simgesi yunus ve üç dişli yaba olarak tasvir edilir.

4- Afrodit (Aşk ve Güzellik Tanrıçası)

Günümüzde de adı çok sık kullanılan Afodit kelimesi Yunan mitoljisindeki “aşk ve güzelliğin” tanrıçası olarak bilinir. Tanrıça Afrodit, ağırlıklı olarak çıplak tasvir edilmiştirtir. Sembolü olarak gül, güvercin ve deniz kabuğu kullanılır. Afrodit güzelliğinden dolayı tanrıçaların en güzeli seçilmiştir. Bu olaydan dolayıda baştanrıça Hera tarafından oldukça fazla kıskanıldığı söylenilir.

5- Athena (Zeka ve Barış Tanrıçası)

Atina’da yaşayan Yunan mitolojisindeki Athena, “bilgeliği, barışı ve sanatı” temsil etmektedir. Bu nedenle heykellerinde kullanılan semboller baykuş, zeytin dalı ve kalkan olmuştur. Athena’nın bu kalkanının karşısında en güçlü orduların bile karşı duramadığı söylenilir.

6- Ares (Savaş Tanrısı)

Zeus ve Hera’nın oğlu olan Ales “savaş tanrısı” olarak kabul edilir. Sparta’da tanrı olan Ares, Athena’nın tam tamına zıttıdır ve sürekli birbirleriyle savaş halindedir. Ares mitolojide Afrodit ile olan kaçamaklarıyla da bilinmektedir. Sembolü ise yaban domuzu, miğfer ve akbabadır.

7- Apollon (Sanat, Tıp ve Kehanet Tanrısı)

Apollon, Yunan mitolojisinde “sanat, tıp ve kehanet tanrısı” olarak bilinir. Yakışıklılığıyla mitolojide bilinen Apollon Anadolu kökenli bir tanrıdır. Yay ve okuyla hastalara şifa olur. Mistik güçleri ile mitolojideki diğer tanrılara yapmış olduğu birçok hadise söz konusudur. Apollon’un sembolü ise yay-ok, defne yaprağı ve kargadır.

8- Hades (Yeraltı ve Ölülerin Tanrısı)

Yunan mitolojisinde “yeraltı tanrısı” olarak kabul edilen Hades yerin altındaki ölülere hükmeder ve yeraltı zenginliklerinin sahibidir. Hades’in kelime anlamı “görünmez”dir. Ona bu anlamı veren ise kullanmış olduğu hem de sembolü haline gelen miğferi olmuştur.

9- Dionysos (Şarap Tanrısı)

Dionysos, Nysa Dağı’nda “şarap tanrısı” olarak bilinir. Şarabın sarhoşluk yapan etkisinin dışında onun yararlarını anlatır. Zeus’un Semele’den olan oğludur. Sembolü ise üzüm ve asmadır.

10- Artemis (Avcılık ve Kırsal Hayat Tanrısı)

Yunan mitolojisinde Apollon’un ikiz kız kardeşi olan Artemis “avcılık ve kırsat hayat tanrısı olarak kabul edilir. Artemis Efes civarında tanrı olarak bilinir. Sembolü olarak da yay-ok, geyik ve ve köpek kullanılmıştır.

11- Hermes (Tanrıların Habercisi Olan Tanrı)

Hemes, Yunan mitolojisinde Zeus’un hem habercisi hem de oğludur. Bu nedenle “tanrıların habercisi” olarak kabul edilir. Aynı zamanda kurnazlığı ve hızıyla bilinir. Sembolü olan altın değneğini hep yanında taşır.

12- Demeter (Tarım ve Bereketin Tanrısı)

Yunan mitolojisinde “tarımın ve bereketin” tanrısı olarak kabul görür. Sembolü olarak da heykellerinde buğday demeti ve bereket boynuzu kullanılır. Demeter Zeus’un dördüncü eşi olarak bilinir. Ve insanlara tarım ile ilgili bilgi verir, onlara tarımı öğretir.

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.