Alan Turing CV

MATEMATİKÇİ, KRİPTOLOG (1912 - 1954)
Bilgisayar biliminin kurucusu, Turing testinin ve Turing Makinesinin mucidi, Turing Ödüllerinin isim babasıdır.

İsim Soyisim : Alan Mathison Turing
Adresi : Woking Krematoryumu, Woking, İngiltere
Doğum Tarihi : 23 Haziran 1912
Doğum Yeri : Londra, İngiltere
Ölüm Tarihi : 7 Haziran 1954
Ölüm Yeri : Wilmslow, İngiltere
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    St. Michael's Okulu
    St Michael's, St. Leonard, İngiltere (1918)
    Alan Turing 6 yaşındayken ailesi onu St. Leonard, İngiltere'deki St Michael's Okulu'na göndermiştir. Erken yaştan itibaren Turing'de bir dahilik olduğu fark edilmiş fakat bu belirginlik "dahi" sıfatı konulma seviyesine ulaşmamıştır.
    Sherborne Okulu
    Dorset, İngiltere (1926 - 1931)
    Alan Turing, 1926 yılında ünlü bağımsız okul Sherborne okuluna kayıt olmuştur. Sherborne Okulu’na yeni başlayan Alan Turing'in öğrenim azmi çok yüksektir. İlk dönemin ilk günü 1926 İngiliz genel grevine denk gelmiştir. Fakat Alan Turing yılmamış ve Southampton'dan Sherborne'e 97 km bisiklet sürmüştür. Bir gece yolda konaklamış ve dönemin ilk dersine yetişmeyi başarmıştır. Turing her ne kadar başarılı bir öğrenci olsa da matematik ve bilim alanlarındaki merakı öğretmenleri tarafından hoş karşılanmamıştır. Onlara göre klasikleri öğrenmek çok daha önemlidir. Öğretmenleri bu konuda Turing'in ailesini uyarmış " Çocuğunuz eğitim almak istiyorsa klasikleri öğrenmeli, bilim veya matematikle uğraşacaksa halk okulunda işi yok" demişlerdir. Bu mektup da Turing'i yıldıramamıştır ve Turing matematik çalışmaya devam etmiştir. 1928 yılında Alan Turing, ileri matematik dersleri almamış olmasına rağmen Einstein'ın ve Newton'un "Hareket Kanunlarının sorgulanması" çalışması ile karşı karşıya kalmıştır. Turing bunu sadece kavramakla kalmamış aynı zamanda bu çalışmayı ilerletmiştir.
    Turing'in eşcinsellik belirtileri bu yıllarda başlamıştır. Farklı bir çocuk olduğu için arkadaşları tarafından dışlanan Turing bu dönemde Christopher Morcom ile arkadaşlık kurmuştur. Christopher Morcom, Turing'in "ilk aşkı" olarak tanımlanır. 1930 yılında Christopher'ın tüberkiloz'dan ölmesi üzerine Turing dini inancını kaybetmiş ve materyalist olmuştur.
    King's College (Cambridge Üniversitesi)
    Cambridge, İngiltere (1931 - 1934)
    Alan Turing, antik Yunanca ve Latince yerine matematik ve bilim çalıştığı için ilk tercihi olan Trinity Kolej'inde burs kazanamamıştır ve bu nedenle ikinci tercihi olan King's Kolej'e girmiştir. 1934'e kadar burada öğrenim gören Alan Turing matematik alanında birinci dereceden onur ödülleri alarak mezun olmuştur.  1935 yılında ise bitirme tezinde "merkezi limit teoremini" kanıtladığı için King's Kolej'e akademik üye seçilmiştir.
    Princeton Üniversitesi
    İleri Çalışmalar Enstitüsü, New York, ABD (1936 - 1938)
    1936 yılında Alan Turing  "Saptama Problemi Hakkında Bir Uygulamayla Birlikte Hesaplanabilir Sayılar" adlı makalesinde çok önemli bir tez ortaya atmıştır. Bu tezinin özeti şudur: Eğer "Turing Makinesi (günümüzdeki dijital bilgisayarların temelini oluşturan dijital hesap makinesi düzeneği) diye adlandırılan makineye gerekli algoritmalar verilirse bu makine her çeşit problemi çözebilir." 1936 yılından 1938 yılına kadar Princeton ileri çalışmalar Enstitüsünde Alonzo Church''ün yanında neredeyse tam zamanlı olarak kriptoloji ve matematik üzerine çalışmıştır. 1938 yılında ise doktorasını tamamlamıştır.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Eğitmen
    Hükumet Kod ve Şifre Okulu, Cambridge, İngiltere (1939)
    Doktorasını tamamladıktan sonra Cambridge, İngiltere'ye dönen Turing, Hükümet Kod ve Şifre Okulu'nda yarı zamanlı işe başlamıştır.
    Kod Kırıcı
    Bletchley Park, İngiltere (1940 - 1945)
    Turing "Enigma" adlı gizli bir projeye davet edilmiştir. Projenin amacı II. Dünya Savaşı sırasında Alman'ların kendi aralarında haberleşmek için kullandıkları Enigma adlı cihazın kodlarının kırılmasıdır. Enigma o zamanlar tüm dünya tarafından kırılması imkansız olan bir kod olarak görülmekteydi. Çünkü Enigma'da her 24 saatte bir kodlar kendilerini güncellemekteydi ve Enigma 24 saat içerisinde 10E19 (10 üzeri 19) tane kod varyasonu üretebilmekteydi. Bunu kırabilmek için 10E19 tane kodu tarayabilecek bir makine lazımdı. Denizlatı Enigmalarında durum daha da vahimdi çünkü deniz altı Enigmaları için 10E22 adet kod taranmasının yapılması gerekmekteydi. Turing bu tarama işleminin yapılabilmesi için "Bombe" adını verdiği makineyi icat etmiştir. İlk Bombe 18 Mart 1940'da kurulmuştur. İlk kod kırma işlemi ise Aralık 1940'da gerçekleşmiştir. Savaş sonunda kod kırma merkezinde 200'e yakın Bombe bulunmaktaydı. Tahminlere göre Enigma'nın kırılması II. Dünya Savaşını 2 sene kısaltmış ve milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştır.
    Bilim Adamı
    Ulusal Fizik Labaratuarı, İngiltere (1945 - 1947)
    Ulusal Fizik Laboratuvarında ACE (Otomatik Bilgisayar Motoru)'nin tasarımı üzerine çalışmıştır. 
    Akademisyen
    Manchester Üniversitesi, Matematik Bölümü, İngiltere (1948)
    1948 yılında Manchester Üniversite'sinde Matematik Bölümü'ne okutman olarak kabul edilmiştir. 
    Vekil Yönetici
    Manchester Üniversitesi, Bilgisayar Labaratuarı, İngiltere (1949)
    1949 yılında Manchester Üniversitesi Bilgisayar Laboratuvarına Vekil Yönetici olarak atanmıştır. Burada ilk gerçek bilgisayar için "Manchester Mark I" yazılımı üzerine çalışmıştır. Bu süre zarfında araştırmalarına devam etmiş "Bilgisayar Mekanizması ve Zeka"  adlı yayınında "yapay zekaya" değinmiştir. Turing testi olarak bilinen test bu noktada ortaya çıkmış ve günümüzde makinelerin zeka kapasitesini ölçme standartını ortaya çıkaran test olmuştur.
    Bilim Adamı
    (1952 - 1954)
    Turing 1952'den itibaren matematiksel biyoloji, özellikle morfogenez üzerine çalışmıştır. Bu konuda birçok makale yayınlamıştır. Bir homoseksüel olan Turing, 1952 yılında 19 yaşındaki genç Alan Murray ile tanışmıştır. Murray birkaç defa Turing'in evine gidip onunla beraber kalmıştır. Daha sonraları arkadaşlarını toplayan Murray, Turing'in evini soymaya gitmiştir. Eve gelen Turing polislere haber vermiş ve polisler Murray'ı ve arkadaşlarını sorguya çekmişlerdir. Sorguda Turing ile homoseksüel ilişkisini açıklayan Murray, Turing'i de ele vermiştir. Çünkü o dönemlerde homoseksüellik oldukça ağır bir ahlaki suç durumundadır. Turing, sorguya alındığında homoseksüelliğini kabul etmiştir. Bunun üzerine Turing'e 2 seçenek sunulmuştur, 1.'si hapis cezası, 2.'si ise göz hapsinde hadım edilme. Turing bilgisayar çalışmalarını devam ettirebilmek adına östrojen takviyesi alarak hadım olmayı kabul etmiştir. 8 Haziran 1954’te temizlikçisi Turing'i evinde ölü bulmuştur. Yanında yarısı yenilmiş siyanürlü bir elma bulunduğu ve ölüm sebebinin siyanür zehirlenmesi olduğu açıklanmıştır. Fakat burada ilginç olan elmanın hiç bir zaman siyanür testine tabi tutulmamasıdır. Bu durum akıllara Turing'in ölümünün suikast olabileceği ve intihar süsü verilebilmiş olabileceği ihtimallerini gündeme getirmiştir. Turing ölse bile yaptıkları ve ismi yaşamaya devam etmektedir. 1966’dan beri, Bilgisayar Mekanizmaları Birliği tarafından her yıl bilgisayar camiasına teknik makaleler yazan bir kişiye Turing Ödülü verilmektedir. Bu ödül Bilgisayar bilimi dünyasının Nobel ödülüdür.
  • NİYET MEKTUBU
    "Bilim, diferansiyel bir denklemdir. Din ise bir sınır halidir"
    "Sadece belirli bir seviyede uzağı görebiliriz, fakat orada yapılması gereken bir çok şeyin olduğunu fark edebiliriz."
  • REFERANSLARI

    "Turing, o zamanın yasalarıyla yargılandı. Zamanı tersine çeviremeyiz. Gördüğü muamele tabii ki hiç adil değildi. Ama yasadıkları için, tüm olanlar için çok üzgün olduğumuzu söyleme fırsatımızın olmasından memnunum."
    Gordon Brown (Birleşik Krallık Başbakanı - 2009)
    "Turing’in çalışmaları sayısız hayatı kurtardı. Turing, bilime yaptığı önemli katkılarla sıkça "Modern bilgisayarın babası" olarak anılırken, ulusal bir efsane olmayı başardı."
    David Cameron (55. Birleşik Krallık Başbakanı)
  • FOTOĞRAF ALBÜMÜ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.