Adam Smith CV

EKONOMİST, SİYASET BİLİMCİ, AKADEMİSYEN, FELSEFECİ, YAZAR (1723-1790)
Modern İktisadın babası ve politik ekonominin öncüsü olarak bilinen İskoç filozof'dur. En bilinen eseri "Ulusların Zenginliği"dir.

İsim Soyisim : Adam Smith
Adresi : Canongate Kirkyard, Edinburgh, İskoçya
Doğum Tarihi : 16 Haziran 1723
Doğum Yeri : Kirkcaldy, İskoçya
Ölüm Tarihi : 17 Temmuz 1790
Ölüm Yeri : Edinburgh, İskoçya
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    Burg Okulu
    Kirkcaldy, İskoçya (1729 - 1737)
    Adam Smith, 3 yaşındayken çingeneler tarafından kaçırılmıştır. Yaşamış olduğu bu tailhsiz olayla Smith'in, kendi ailesine adapte olması biraz zor olmuş olsa da annesi tarafından eğitimine oldukça destek verilmiştir. Bu nedenle Smith, 6 yaşında dönemin en iyi orta okullarından İskoçya'daki Burg Okulu'nda matematik, lantince, tarih, yazı eğitimi almıştır.
    Glagow Üniversitesi
    İskoçya (1737 - 1740)
    Smith, on dört yaşındayken ahlak felsefesi konusunda çalışmalar yapmak için Glasgow Üniversite'sindeki ünlü felsefeci ve akademisyen Francis Hutcheson'un yanında eğitim görmüştür. Smith, ahlak felsefesiyle ilgili çalışmalar yaptığı yıllarda özgürlük, hukuk ve ifade özgürlüğü gibi kavramların üzerine yoğun bir şekilde eğilmiştir.
    Balliol Koleji
    Oxford, İngiltere (1740 - 1746)
    Adam Smith, lisansüstü çalışmalarını İngiltere'de burslu bir program olan Snell Exhibition adı altında yapmıştır. Smith, Oxford'un eğitimini çok entellektüel ve sıkıcı bulmuş ve bunun üzerine şikayetlerini belirmiştir. Oxford'un kişisel hak ve imtiyazlarını eleştirmiş bunun üzerine okuldan ayrılma kararı almıştır.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Konuşmacı
    Edinburgh Üniversitesi, İskoçya (1748 - 1750)
    Adam Smith, 1748 yılında Lord Kames'in desteğiyle bir dizi halka açık konferanslar düzenlemiş bu konderanslarda da konuşma, yazma ve belles-lettres (edebiyatın bir dalı) konularından bahsetmiştir. Smith konferanslarının sonlarına yaklaşırken servet yönetimi konularına ağırlık vermiştir. Bu konu ileride Smith'in "Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations" aslı eserinde karşımıza çıkacaktır. Smith, bu konferanslar sayesinde, 1750 yılında tanıştığı İskoç filozof ve ekonomist David Hume ile ömür boyu arkadaş kalmıştır. Bu arkadaşlık Smith'in 1751 yılında Glasgow Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olmasına olanak sağlamıştır.
    Profesör
    Glasgow Üniversitesi, İskoçya (1751 - 1752)
    Smith, Glasgow Üniversitesinde mantık profesörü olarak görev yapmıştır.
    Felsefe Grubu Üyesi
    Edinburgh Felsefe Grubu, İskoçya (1752)
    Smith' in, Lord Kames desteğiyle tanıtılmış olan görüşleri Edinburg felsefe grubu tarafından kabul görmüştür. Daha sonradan da bu grubun üyesi olarak seçilmiştir.
    Profesör
    Glasgow Üniversitesi, İskoçya (1752 - 1763)
    Smith, Glasgow Üniversitesi'nde mantık profesörü olarak görev yaptıktan 1 yıl sonra ahlak profesörlüğüne geçiş yapmıştır. Smith derslerinde ağırlıklı olarak ahlak, hukuk ve politik ekonomi konularını işlemiştir.
    Özel Ders Öğretmeni
    Fransa Turunda (1763 - 1766)
    Smith, Charles Townshen' la arkadaşı olan David Hume sayesinde tanışmış ve bu tanışıklıktan sonra Charles Townshend, Smith'ten üvey oğlu Buccleuch Dükü için özel ders vermesini istemiştir. Smith de akademik çalışmalarını bu fırsatla ilerletebileceğini düşünmüş ve teklifi kabul etmiştir. Smith bu özel ders öğretmenliği sırasında Fransa'da Paris, Cenevre gibi yerleri ziyaret etmiş ve ünlü isimlerden Benjamin Franklin, Turgot, Jean D'Alembert, André Morellet, Helvetius ve özellikle, François Quesnay ile tanışma fırsatı bulmuştur. Bu kişilerin görüşlerinin etkisinde kalmış ve bu görüşleri çalışmalarına yansımıştır. 
    Bilim Grubu Üyesi
    Londra Royal Society, İngiltere (1773 - 1789)
    Smith, yapmış olduğu çalışmalarla Birleşik Krallığa bağlı bir toplum bilimi grubunun üyesi olmuştur.
    Royal Society Of London Üyesi
    Royal Society Of London (Mayıs 1773)
    Adam Smith, Mayıs 1773'te bilime yönelik çalışmalar yapan ve alanında uzman kişilerden oluşturulmuş Royal Society of London'a üye seçilmiştir. 1775'te de bir akşam yemeği kulübü olan Literary Kulübüne üye seçilmiştir.
    Edebiyat Kulübü Üyesi
    Londra Edebiyat Kulübü, İngiltere (1775 - 1789)
    Smith, 1775 yılında Birleşik Krallık hükumetinin yönetiminde olan Edebiyat Kulübünün üyesi olmuştur.
    Vergi Bakanı
    Edinburgh, İskoçya (1778 - 1783)
    Smith'in yapmış olduğu çalışmalar ulusal alanda kabul görmüş ve büyük bir üne kavuşmasını sağlamıştır. 1778 yılında İskoçya'da vergiden sorumlu bakan olarak görev yapmıştır.
    Ulusal Akademi Kurucu Üyesi
    Edinburgh Royal Society, İskoçya (1778 - 1783)
    Smith yapmış olduğu çalışmalarla kraliyete bağlı olan Edinburgh Ulusal Akademisi'nin kurucu üyesi olmuştur.
    Lord Rektör
    Glasgow Üniversitesi, İskoçya 1787 - 1789
    Adam Smith, Glasgow Üniversitesinde çok onurlu bir makam olan lord rektörlük görevini yapmıştır. Smith, 17 Temmuz 1790'da Eninburgh'da yaşamını kaybetmiştir.
  • ÇALIŞMALARI
    Çalışma Adı Tarih
    Ahlaki Duygular Kuramı
    1759
    Smith ilk çalışması olan Ahlaki Duygular Kuramıyla, insan ilişkilerinin birbirleriyle çekişmesinin aslında birey veya toplumun diğer öğelerinin arasındaki sempatiye ve anlayışa ne kadar bağlı olduğunu vurgulamıştır.
    Ulusların Zenginliği (Wealth of Nations)
    1776
    Smith'in 9 yıla yakın emek sarf ettiği çalışmasıdır. Tarih boyunca batı dünyasında kendi alanında en fazla talep gören eser olmuştur. Smith'in bu eserinin konusunu ekonomik büyüme oluşturmuştur. Smith'in çalışmasında en çok üzerinde durduğu nokta ise "görünmez el" kavramıdır. Smith, "Her birey kendi karını arttırmaya çalışırken amacı hiç de bu olmadığı halde bütün toplumun zenginliğinin artmasına hizmet eder. Bunu yaptıran piyasanın gizli elidir." der.
    Serbest piyasanın iyi yanlarını açıklasak da onu dengede ve kendi çıkarına göre yöneten bir ekonomik sistemden bahsetmiştir. Bunun yanında Smith genel hatla çalışmasında tam rekabet, sermaye, görünmez el, emek, ücret, iş bölümü ve para gibi unsurlardan bahsetmiştir.
    Teorileri
    Smith'in Fiyat, Rant ve Emek Değer Teorisi şeklinde üç ana teorisi bulunmaktadır.
  • GÖRÜŞLERİ
    Görüşün Adı
    Serbest Piyasa Ekonomisi
    Adam Smith, iktisad tarihinde Serbest Piyasa Ekonomisi'nin kurucusu olarak anılmaktadır.
  • NİYET MEKTUBU
    "Her birey kendi karını arttırmaya çalışırken amacı hiç de bu olmadığı halde bütün toplumun zenginliğinin artmasına hizmet eder. Bunu yaptıran piyasanın gizli elidir."
    "Fakirlerin asıl trajedisi beklentilerinin fakirliğidir."
    "Kasap ya da fırıncının bizi beslemeleri hayırseverliklerinden değil kendi çıkarlarını düşünmelerindendir."
    "Bütün üretimin tek amacı tüketimdir ve üreticinin çıkarları ancak tüketicinin çıkarları gerektirdiği ölçüde korunmalıdır."
    "Erdemler zaaflardan daha tehlikelidir çünkü vicdan erdemleri sınırlandırmaz."
  • HOBİLERİ
    Poker oynamak
  • FOTOĞRAF ALBÜMÜ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2025 - Tüm Hakları Saklıdır.