-
Türkiye'de bilimin gelişmemesi hakkında eminim hepinizin birer fikri vardır. Ben konuyu açıp ilk kıvılcımı yakayım istedim.
Bana göre bunun nedeni Türk insanının cahilliği veya salaklığı fln değildir. Tamamen kısıtlamalardan meydana gelmektedir. Reform öncesinde de aynı durum Avrupa'da yaşanmıştır. Galileo dünyanın yuvarlak olduğunu savunduğu için kilise tarafından cezalandırılmış komik bir şekilde kilisi 1990'larda (20-25 yıl önce) Galileo'yu affettiklerini açıklamıştır. Aynı şey İslam coğrafyasında İbn-i Sina'nın da başına gelmiştir. Din üzerinden para kazanan veya çıkar güden her topluluk bilimin gelişmesini istememiştir.
Burada şu ayrıma çok dikkat etmek lazım. Din mi insanları kısıtlıyor dinciler mi? Tabi ki dinciler. Din, sorun araştırın size verilen aklı kullanın diyor. Dinciler ise sormayın dinden çıkarsınız diyor.
Günümüz Türkiye'sinde de pek farklı bir tablo yok. (bkz:10 Kasım'da bile Atatürk'e hakaret edenler) konusunda @acapella arkadaşımızın da yorumunda belirttiği gibi günümüzde bilimin önünü kesmek için saklı kapılar ardında tarikatlar çoğaldı, açık kapılar ardında da eğlence programları. Türkiye'nin %70'i acunu veya evlilik programlarını izliyor. Belgesel çekseniz satacak kanal bulamıyorsunuz. Eğitim sistemi deseniz sadece teorik öğretime dayalı. Pratik yapacak alan mı yok? Tabi ki var. Bulunduğumuz coğrafya sayesinde enerji'den gemi inşaatına kadar herşeyin pratiğini yapabiliriz. Ama sistem müsade etmiyor. Yok 4+4 yok 8+0 yok 5+3 derken öğretmenler bile ne öğreteceğini şaşırır oldu. Bilimin önündeki başlıca bence sebepler bunlardır. -
Harfi harfine katılıyorum @insearchofsunrise . Tesla'nın bir hayatta yaptığını biz bin yılda yapamadık. Elimizdekilere bakıyoruz. Tubitak vardı bir aralar. Şimdi ona verilen teşvikler de azaltıldı, tüm kadro değiştirildi.
Eskiden bilimin gelişmesinin önündeki en büyük engel IMF derdik. Çünkü IMF alacaklı konumundan dolayı AR-GE'ye ayrılacak bütçeyi kısıtlıyordu. Şimdi IMF'ye borç veriyoruz ama bilim borçlu olduğumuz döndemden daha da geriye gidiyor. İmam Hatip liseleri altın çağını yaşarken bizden bir tane bile bilim adamı çıkmıyor. Var olanları da elimizden kaçırdık beyin göçüne maruz bıraktık zaten.
Bu sorunun acilen çözülmesi lazım, değişime adapte olamayan yıkılmaya mahkum kalacaktır. -
TL ler basıldığında arka yüzünde Cahit Arf vardı. Bir araştırma yapmışlardı Türkiye'de kim ne kadar tanıyor Cahit Arf'ı diye. Sonuç tam bir hüsrandı. İsmini değil yüzünü bile anımsayan, bilen yoktu. Bunun nedeni insanların ilgisizliği mi sizce? Hayır. Ülkecek sahip çıkmıyoruz.
Van Gogh'a, Salvador Dali'ye insanlar mı sahip çıktı? Van Gogh beş parasız öldü.
Ülkeleri değeri farkedip sahip çıkarak öldükten sonra bile onları birer marka haline getirdiler tüm Dünya'ya tanıttılar. Müzelerini açtılar. Sergilerini dünya'ya taşıdılar. Bugün İstanbul'da bile Salvador Dali sergisi açılıyor. Siz bile Salvador Dali'yi bilirken bizim ülke insanımızın Cahit Arf'i bilmemesi basın, yayın, medya ve baskıların suçudur. -
@bosveryaaa linke basıp gitmeyi sevmeyenler için içeriğini ekliyorum.
Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim,
Hálá en hakiki mürşit, değilse ilim,
Kurusun damağım, dilim.
Özür dilerim...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi..
* * *
Özgürlük hálá,
En yüce değer
Değilse eğer...
Prangalı kalsın diyorsanız, köleler...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi...
* * *
Yoksa, çağdaş medeniyetin bir anlamı,
Ortaçağ’a taşımak istiyorsanız zamanı,
Baş tacı edebiliyorsanız
Sanatın içine tüküren adamı...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi...
* * *
Yetmediyse acısı, şiddetin, savaşın.
Anlamı kalmadıysa
Yurtta sulh, dünyada barışın.
Eğer varsa ödülü, silahlanmayla yarışın.
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi...
* * *
Özlediyseniz fesi, peçeyi.
Aydınlığa yeğliyorsanız, kara geceyi.
Hálá medet umuyorsanız
Şıhtan, şeyhten, dervişten.
Şifa buluyorsanız,
Muskadan, üfürükçüden...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi...
* * *
Eşit olmasın diyorsanız, kadınla erkek...
Kara çarşafa girsin diyorsanız,
Yobazın gazabından ürkerek...
Diyorsanız ki, okumasın
Kadınımız, kızımız;
Budur bizim alın yazımız...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi...
* * *
Fazla geldiyse size, hürriyet, cumhuriyet...
Özlemini çekiyorsanız,
Saltanatın, sultanın...
Hálá önemini anlayamadıysanız,
Millet olmanın...
Kul olun, ümmet kalın,
Fetvasını bekleyin, şeyhülislamın...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi.
RAHAT BIRAKIN BENİ...’
Yazar: Süleyman Apaydın -
Turkiye 'de bilim adına çalışanlara destek değil köstek olunuyor.Tubitak 12. Sinif öğrencisinin fizik projesini begenmemisti. Aynı proje geçen yıl dünya birincisi oldu.muhtemelen bu öğrenci yıllar sonra nobel alır . Bizde sadece Türk olduğu için gurur duyarız.
-
Aslında her şey temelde başlıyor . Yaşı 30'un üzerinde olanlar okul zamanlarımızı bir hatırlasın . Biz de diploma almak için okunuyor . Bir şeyler öğrenip gerçekten yetenekli olduğun alanda ilerlemek için değil . Birde Tubitak ta çalışmakta zor . Her an bir kaza yaşayıp ölebilirsin yada birden dengen bozulup intihar edebilirsin !!
-
@bzg81 Tubitakı hiçbir zaman özgür bırakmadılar ki. Önce IMF sonra hükümetler
-
Teknolojiye de değinmek lazım. Ne bilişim alanında ne de teknolojik üretim alanında bir gayretimiz yok. 80 milyon nüfuslu ülkede hala kendi cep telefonumuzu üretemiyoruz, veya pazarlayamıyoruz. 3 tarafımız denizlerle çevrili hala kültür çuprası yiyoruz, tarım ülkesiyiz diyoruz dünya kadar boş toprağımız var saman ithal ediyoruz. Biz ne yapıyoruz?
-
@van_gogh baskı gelişimi her zman engelliyor.
-
@acapella dediğiniz çok doğru . Her alanda üretim için çok ciddi reformlar gerekiyor . Vergiler herkesin belini büküyor . Ödediğimiz verginin bile vergisini ödüyoruz bazı durumlarda . Durum böyle olunca çalışmalar sadece günü kurtarmak için yapılıyor . Ar-ge lere yatırım yapılamıyor .
Bu konuda 2 sayfada toplam 17 adet üst yorum vardır.