10 Fotoğrafla Antik Roma'da İç Giyim
13k
Okunma
5
Paylaşım
Antik Roma'da iç giyim oldukça merak edilen bir konu olmakla beraber delilleri de oldukça az olan bir konudur. Ketenden, pamuktan veya ipekten yapılan iç giyim unsurlarının günümüze kadar ulaşamaması dedil eksikliği oluşturmuştur.
Uzmanların, zamanında yapılan mozaikleri, resmedilmiş eserleri ve heykelleri kullanılarak yaptıkları çıkarımları sayesinde bugün Antik Roma'nın iç giyim kültürü açıklığıa kavuşabilmiş durumda.
Sınıfsal farklılıkların ve belirli tabuların oluştuğu Antik Roma iç giyim kültürü 10 fotoğrafla karşınızda.
Kaynak: forbes.com
1- Bir fırıncı olan Eurysaces'in Roma'daki mezarının üzerinde bulunan simgeler fırında çalışan kölelerin ya çıplak ya da iç çamaşarı gibi bağlanan bir örtü olan subligaculum ile çalıştıklarını gösteriyor.
2- İstanbul Arkeoloji Müzesinde yer alan ve M.S 2.yy-3.yy arasında yapılmış olan Miletus'un köleleri rölyefi'nde boynuna zincir bağlanmış mahkumların sadece bir iç çamaşırıyla dolaştığı görülüyor.
3- Villa Borghese mozaiğinde ise bazı gladyatörlerin tunik, bazılarının kalkanlar, bazılarının ise sadece iç çamaşırı giydiği görülüyor.
4- Sicilya'daki Villa Romana Del Casale'de bulunan bu yer mozaiğinde optimum ölçülere ulaşmaya çalışan kadınların bikini altı ve göğüs bantı giyerek egzersiz yaptığı görülüyor.
5- Villa Romana Del Casale'de bulunan bu yer mozaiğine yakın çekim yaptığımızda ağırlık kaldıran ve disk fırlattığı düşünülen iki kadının da bikini altı ve göğüs bantı giydikleri görülüyor.
6- Bu mozaikte'de her kadında göğüs bantı bulunduğunu görmek mümkün. Göğüs bantının kullanılmasının asıl sebebinin kadınların göğüslerini daha küçük göstermek istemesi olduğu düşünülüyor. Keza o dönemde ideal kadın fiziği küçük göğüs büyük kalça idi.
7- Villa Romana Del Casale'deki bu yatak odası mozaiğinde kadınların cinsel ilişki sırasında bile göğüs bantlarını çıkarmadıkları görülüyor.
8- Londra müzesinde yer alan bir deri bikini altı. Su geçirmez derilerin özellikle bayanların regl dönemlerinde kullanıldığı düşünülmektedir.
9- MS. 150 yılına ait olan Marcus Cornelius Statius'un lahitinde görünene göre ise bebek komple bir kumaşa sarılmış. Bu kumaş sürekli değiştiği takdirde bebeklerin bezi görevini görebilir.
10- M.Ö 3.yy -2.yy arasında yapılmış bu heykelden anlaşıldığı üzere bebekler kumaşa sarılıyordu.
İlginizi çekebilecek diğer galeriler
Gündem
Testler