Sigmund Freud CV

NÖROLOG, PSİKANALİST, PSİKİYATRİST (1856 - 1939)
Avusturyalı nörolog Sigmund Freud psikanaliz kuramının babası olarak bilinir.

İsim Soyisim : Sigismund Schlomo Freud
Adresi : Golders Green Krematoryumu, Londra, İngiltere
Doğum Tarihi : 6 Mayıs 1856
Doğum Yeri : Freiberg, Moravia, Çek Cumhuriyeti
Ölüm Tarihi : 23 Eylül 1939
Ölüm Yeri : Londra, İngiltere
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    Leopoldstädter Kommunal Realgymnasium
    Viyana, Avusturya (1865 - 1873)
    Freud 4 yaşında iken ailesi Viyana'ya taşınmıştır. 9 yaşına geldiğinde ise ünlü bir lise olan Leopoldstädter Kommunal - Realgymnasium'a kayıt olmuştur. İlköğretim ve Lise'yi burada okuyan Freud, liseyi onur ödülü ile bitirmiştir. Edebiyat dersine çok düşkün olmuş ve liseden mezun olduğunda yeterli seviyede Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, İngilizce, Latince, Yunanca ve İbranice öğrenmiştir. Bu dönemlerde başladığı Shakespeare tutkusu hayatı boyunca devam etmiş ve kendisinin belirttiğine göre insan psikolojisi üzerine olan çalışmalarında Shekaspeare oyunlarının çok etkisi olmuştur.
    Viyana Üniversitesi
    Tıp Fakültesi, Viyana, Avusturya (1873 - 1881)
    Hukuk okumayı planlayan Freud, fikrini değiştirmiş ve Viyana Üniversitesi'nin tıp fakültesine kayıt olmuştur. Buradaki öğrenimi psikolojiyi, felsefeyi ve hayvan bilimini de içermiştir. Darwinist bir hayvan bilimci profesör olan Carl Claus'tan zooloji eğitimi almış Freud, 1876 yılında 1 ayını Claus'un Tireste'deki zooloji araştırma istasyonunda geçirmiştir. Burada yüzlerce erkek yılan balığının üreme organlarıyla ilgili araştırmalar yapmıştır.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Asistan
    Dr. Theodor Meynert Psikiyatri Kliniği, Viyana Genel Hastanesi, Avusturya (1882 - 1885)
    Freud, 1883'te dönemin ünlü beyin anatomisi ve nöropatoloji uzmanı Dr. Theodor Meynert'in yönetiminde psikiyatri kliniğinde asistan olarak çalışmaya başlamıştır. 1884'te kokain üzerine bir inceleme yapmakla görevlendirilmiştir. 1884'te kokainin analjezik özelliklerini keşfetmiş, anestezik niteliklerini ise sezinlemiştir.
    Stajyer
    Dr. Jean Martin Charcot'ın yanında, Salpêtriê Hastanesi, Paris, Fransa (1885 - 1886)
    1885 yılında aldığı bir bursla Paris'e giden Freud, .Jean Martin Charcot'nun yanında staja başlamıştır. Burada histerinin belirtilerini, hipnotizma ve telkinin etkilerini gözlemlemiştir. Charcot'dan çok etkilenmiş ve burada hipnozu öğrenmiştir. 1886'da Paris'ten ayrılarak Berlin'e gitmiş burada çocuk nöropatolojisiyle ilgilenerek aynı yıl Viyana'ya geri dönmüştür.
    Doçent, Profesör ve Eğitmen
    Viyana Üniversitesi, Viyana, Avusturya (1886 - 1919)
    Freud akademik kariyerini bırakmamış 1902 yılında üstün onur verici Extraordinaryüs Profesör ünvanına sahip olmuştur. 1886'dan 1919'a kadar her yıl üniversitede ders vermiştir. Bu dönemde kendini psikanalizin oluşturulmasına adayarak yayınlarına devam etmiştir. Bu dönemde üniversiteden arkadaşı Josef Breuer ile birlikte çalışmış ve birçok makale yazmıştır. Josef Breuer de psikanaliz'in kurucuların biri sayılmaktadır. 1896 yılında Breuer'le nevrozların cinsel açıdan açıklanması konusunda ters düşerek yolları ayrılmıştır. Breuer Freud'un cinsellik konusuna çok odaklandığını diğer etkileri ve alanları görmediğini düşünmüştür. Freud'un histerinin cinsel etiyolojisi üzerine verdiği bir konferans skandala yol açmış, hayatının belirli bir döneminde öğrencileri ve çevresi bakımından yalnız bırakılmıştır. 1897'de Oedipus Kompleksi, 1900'de Düşlerin Yorumu (iki cilt) adlı eserleri ortaya çıkmıştır.
    Dernek Kurucusu
    Viyana Psikanaliz Derneği, Viyana, Avusturya
    Freud, 1902'den sonra "Çarşamba Günleri Psikoloji Derneği" adı altında başta P. Federn, O. Rank, W. Stekel ve Alfred Adler olmak üzere, Freud'un ilk yandaşları bir araya toplanmıştır. 1904'de E. Bleuer'le yazışmaya başlamış 1907'de Bleuer'in asistanı Carl Gustav Jung tarafından ziyaret edilmiştir. Jung aynı yıl Zürih'te Freud Derneği'ni kurmuştur. Bu Freud için büyük bir başarı olmuş, zira psikanaliz artık ülke sınırlarının dışına çıkmıştır. "Çarşamba Günleri Psikoloji Derneği" artık Viyana Psikanaliz Derneği olarak anılacaktır ve bu Freud için bir dönüm noktası olmuştur. Takip eden yıllarda Jung, 1. Psikanaliz Kongresi'ne katılmış ve psikanaliz üzerine konferanslar vermek üzere Freud ile birlikte ABD'ye yolculuk etmiştir. Freud, 1910 - 1920 yıllarında Psikanaliz Üzerine, Bir Paranoya Vakası Özyaşam Öyküsü Üzerine Psikoanalitik Gözlemler: Başkan Screber, Totem ve Tabu, Narsizmin İncelenmesine Giriş, Yas ve Melankoli adlı eserlerini yayımlamıştır. 1923'de kendisine üst çene ve damak kanseri tanısı konmuştur. İzleyen yıllarda 33 kez ameliyat olmuş sürekli protez takması gerektiğinden dolayı uzun yıllar konuşma ve yemek yeme sıkıntısı çekmiştir. 1938'de Naziler'in Viyana'ya girmesiyle birlikte en küçük çocuğu Anna ile birlikte Avusturya'yı terk etmek zorunda kalarak Londra'ya yerleşmiştir. Ölümüne dek tedavi ve çalışmalarına burada devam etmiştir. Freud, prensipleri gereği kişisel hiçbir özel belge, anı defteri, mektup bırakmamış, hepsini yakmıştır. Bu nedenle, Freud'a dair ilk ve en kapsamlı bilgiler ilk olarak yakın dostu İngiliz psikaytr Ernest Jones'un 1953'te yayımlanan üç ciltlik "Sigmund Freud'un Yaşamı ve Yapıtları" adlı kitabıyla ortaya çıkarılmıştır. Daha sonrasında ise eşi ve kızının yayınladığı eserler sayesinde ortaya çıkarılan bilgiler Freud hakkında bazı bilgilere bizlere ulaşılmasını sağlamıştır.
  • BULUŞLARI
    Buluş Adı Tarihi
    Psikanaliz
    Psikanaliz, Sigmund Freud'un ortaya çıkartığı nevrotik ya da histerik belirtiler gösteren hastalara etkili bir tedavi amaçlayan bir yöntemler ailesidir. Bu hastalarla konuşmalarının sonucunda, Freud hastaların rahatsızlıklarının kültür tarafından kabul edilmeyen, sonuç olarak bastırılmış ve bilinç dışı cinsel doğanın arzu ve fantezilerinden kaynaklandığına inanmıştır. Bir psikoterapi tekniği olarak psikanaliz, hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurları arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmaya çalışır.
  • ESERLERİ
    Eser Adı Eserin Türü Tarihi
    Günlük Yaşa­mın Psikopatolojisi Kitap
    Düşlerin Yorumu Kitap
    Psikanaliz Üzerine Beş Ders Kitap
    Totem ve Tabu Kitap
    Narsisizmin İncelenmesine Giriş Kitap
    Uygarlı­ğın Huzursuzluğu Kitap
    Haz İlkesinin Ötesinde Ben ve İd Kitap
    Musa ve Tektanrıcılık Kitap
    Cinsellik Kuramı Üzerine Üç Deneme Kitap 1905
    Nükte ve Bilinçdışıyla İlişkisi Kitap 1905
    Psikanalizin Tarihçesi Kitap 1914
    Psikanalize Giriş Dersleri Kitap 1917
    Yaşamım ve Psikanaliz Kitap 1925
    Tutukluk, Semtom ve Korku Kitap 1926
    Bir Yanılsamanın Geleceği Kitap 1927
    Kültür İçindeki Huzursuzluk Kitap 1930
    Psikanaliz ve Uygulama Kitap
    Psikanaliz Üzerine Kitap
    Olgu öyküleri Kitap
    Histeri ile Mücadele Kitap
  • NİYET MEKTUBU
    "Aşk yoktur, libido vardır."
    "Bir insana vazgeçilmez olduğunu hissettirdiğinizde ilk vazgeçeceği kişi siz olursunuz."
    "Deli, uyanıkken rüya gören kimsedir."
    "Eğer öpecek bir şeyiniz yoksa, sigara içmeniz kaçınılmazdır."
  • REFERANSLARI

    Çok keskin bir vizyonu vardı, hiçbir illüzyon onu teskin edecek bir biçimde uyutmadı, kendi düşüncelerindeki ekseriyetle abartılı inancı hariç.
    Albert Einstein
    Freud aydınlanma felsefesinin son temsilcilerinden biriydi. O, aklın; güçlü bir insanın sahip olduğuna ve onu karışıklıktan ve çürüyüşten kurtarabildiğine gerçekten inanmıştı.
    Erich Frommc

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.