Jean-Jacques Rousseau CV

FİLOZOF, BESTEKAR (1712 - 1778)
18. yüzyılın akım yaratan filozoflarından birisidir. "Bilimler ve Sanatlar Üzerine Söylev" ve "Emile" adlı eserleri en bilinen eserleridir.

İsim Soyisim : Jean-Jacques Rousseau
Adresi : The Panthéon, Paris, Fransa
Doğum Tarihi : 28 Haziran 1712
Doğum Yeri : Cenevre, İsviçre
Ölüm Tarihi : 2 Temmuz 1778
Ölüm Yeri : Ermenonville, Fransa
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    İlk Eğitim
    Babasının Yanında, Cenevre, İsviçre (1712 - 1722)
    Jean Jacques Rousseau'nun annesi doğumdan 9 gün sonra enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Jean Jacques Rousseaue bu tarihten itibaren babası ve teyzesi tarafından eğitilmiştir. Babası özellikle okuma konusunda oğlunun üzerine çok düşmüş her akşam yatmadan önce beraber roman okumuşlardır. Jean Jacques Rousseau 10 yaşına geldiğinde babası hukuksal problemlerden dolayı şehri terketmiştir. Bern'e taşınmış ve yanına teyzesini de almıştır. Teyzesiyle taşındıkları yerde evlenen babası oğlunu terk ettiği şehirde Cevere'de amcasıyla beraber bırakmıştır. Bu tarihten itibaren Jean Jacques Rousseau amcası tarafından büyütülmüştür.
    İkinci Eğitim
    Cenevre'nin dışında bir köy, İsviçre
    Amcası Jean Jacques Rousseau'yu kendi oğluyla birlikte Cenevre'nin dışına göndermiştir. Burada Jean Jacques Rousseau ve kuzeni matematik ve çizim dersleri almışlardır. Bu dönemde dine çok eğilen Rousseau, protestan bir bakan olmayı hedeflemiştir.
    Müzik Eğitimi
    De Warrens'in yanında (1732 - 1737)
    Seyahati sırasında De Warrens adlı hanımla birlikte ilişkiye başlamıştır. De Warrens Rousseau'yu hem sevgilisi olarak barındırmış, hem cinsel anlamda kullanmış hem de hizmetçisi olarak yanında tutmuştur. Bu süreç içerisinde De Warren's Rousseau'nun bir mesleği olmasını istemiş ona müzik dersleri ayarlamıştır. Çok geniş bir kütüphanesi sahip olan De Warrens, Rousseau'yu edebi eserlerle tanıştırmıştır. Bu dönemlerde Rousseau felsefeye yakınlaşmaya başlamıştır.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Çırak
    Noter'in Yanında, Cenevre, İsviçre (1725 - 1727)
    Jean Jacques Rousseau, 13 yaşında noterin yanında çıraklık yapmaya başlamıştır, bu çıraklık deneyimi 2 sene sürmüştür.
    Çırak
    Nakkaş, Cenevre, İsviçre (1727 - 1728)
    Noter'deki çıraklık deneyiminden sonra bir nakkaşın yanına çırak olarak giren Jean Jacques Rousseau Nakkaş'ın kendisini dövmesi nedeniyle buradan da ayrılmıştır. Jean Jacques Rousseau, nakkaşın kendisini dövdüğünü "İtiraflar" adlı eserinde dile getirmiştir.
    Hizmetkar, Özel Ders Öğretmeni, Sekreter
    De Warrens'in Yanında, İtalya, Fransa (1728 - 1739)
    Cenevre'yi terkeden Jean Jacques Rousseau İtalya'yı ve Fransa'yı gezmiş çeşitli işlerde çalışmıştır. Jean Jacques Rousseau bu gezintili döneminde De Warrens adlı bir bir hanımın yanında kalmıştır. De Warrens, Jean Jacques Rousseau'yu yanında almış onu hem ev hizmetçisi hem de aşığı olarak kullanmıştır. Bunun karşılığında ise Jean Jacques Rousseau'yu finansal anlamda desteklemiştir. Jean Jacques Rousseau, bu ilişkiden bunalmış ve 25 yaşına geldiğinde annesinden kalan ufak bir mirasla De Warrens'a olan borcunu ödeyip, Lyon'a geçmiştir.
    Özel Ders Öğretmeni
    Lyon, Fransa (1739 - 1742)
    Lyon'a geçen Jean Jacques Rousseau 27 yaşına geldiğinde burada özel ders hocası olarak iş bulmuştur.
    Elçi Sekreteri
    The Comte de Montaigue, Fransız Elçisi'nin yanında, Venedik, İtalya (1743 - 1744)
    Jean Jacques Rousseau bu görevi sırasında İtalya sanatına hayran kalmış ve burada sanatsal anlamda bir çok şey öğrenmiştir. İşvereniyle yaşadığı anlaşmazlıklar sonrası 11 ay sonunda işi bırakmıştır.
    Yazar
    Diderot, D'Alembert's ve Büyük Ansiklopedi, Paris, Fransa (1749)
    Paris'te Fransız filozof Denis Diderot ile tanışmış ve makalelerine yazı eklemeye başlamıştır. İlk başta müzik makaleleri ile başlamışlardır. Jean Jacques Rousseau'nin o dönemdeki en meşhur makalesi 1775 yılında politik ekonomi üzerine yazdığı makale olmuştur. 1750 yılında yazmış olduğu Discourse on the Arts and Sciences, Académie de Dijon'un sponsorluğunda yapılan bir yarışmada birinci olmuş ve Rousseau'nun ünü yayılmaya başlamıştır.
    Bestekar
    Fransa
    Jean Jacques Rousseau'nun müziğe merakı daimi olmuştur. Meşhur Le Devin du Village (Köy Kahini) adlı operanın hem sözlerini yazmış hem de müziğini bestelemiştir. Bu opera o kadar çok beğenilmiştir ki 1752 yılında Kral Louis XV'e bu opera gösterisi özel olarak yapılmıştır. Kral bu operayı çok beğenmiş ve Rousseau'ya ömür boyu maaş teklif etmiştir fakat Roussea bu teklifi reddetmiştir. Bu eylemden sonra Kral'ın teklifini reddeden adam olarak ünü daha da yayılmıştır.
    Yazar
    Cenevre, İtalya (1755 - 1765)
    Jean Jacques Rousseau kalvinzm'i tekrardan kabul etmiş ve Cenevre vatandaşı olmaya yeniden hak kazanmıştır. Bu dönemde bir çok önemli eserini yazma fırsatı bulmuştur. 1762 yılında en önemli eserlerinden biri olan Emile'nin ilk kısmını yayınlamıştır. Burada tüm dinlerin eşit olduğunu ve her insanın büyüdüğü yerdeki dinin normlarına göre hareket ettiğini savunmuştur. Bunun üzerine Russeau'nun kitapları hem Fransa'da hem de Cenevre'de yasaklanmış bulunan kitaplar da yakılmıştır. Bunun üzerine Rousseau İngiltere'ye irtica etmiştir.
    Politik Danışman
    Polonya Litvanya Milletler Topluluğu (1772)
    Rousseau Polonya Litvanya Milletler Topluluğu'na anayasa hazırlamak üzere davet edilmiş ve bu onun son politik işi olmuştur. Son yıllarında akli dengesini iyice yitirmiş olan Rousseau 1778'de bir sabah yürüyüşü sırasında düşmüş ve kan kaybından ölmüştür.
  • ESERLERİ
    Eser Adı Eserin Türü Tarihi
    Dissertation sur la musique moderne, (Modern müzik üzerine söylev) Yazılı Eser 1736
    Discourse on the Arts and Sciences (Discours sur les sciences et les arts) (Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev) Yazılı Eser 1750
    Narcissus, or The Self-Admirer: A Comedy Yazılı Eser 1752
    Le devin du village: an opera Yazılı Eser 1752
    Discourse on the Origin and Basis of Inequality Among Men (Discours sur l'origine et les fondements de l'inégalité parmi les hommes), (İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Temeli ve Kökenleri) Yazılı Eser 1754
    Discourse on Political Economy Yazılı Eser 1755
    Letter to M. D'Alembert on Spectacles, (Lettre à d'Alembert sur les spectacles), (Tiyatro Oyunları Üstüne d'Alembert'e Mektup) Yazılı Eser 1758
    Julie, or the New Heloise (Julie, ou la nouvelle Héloïse), Julie ya da yeni Heloise) Yazılı Eser 1761
    Emile, or On Education (Émile, ou de l'éducation), (Emile ya da Eğiti­m Üzerine) Yazılı Eser 1762
    The Creed of a Savoyard Priest Yazılı Eser 1762
    The Social Contract, or Principles of Political Right (Du contrat social), (Toplum Sözleşmesi) Yazılı Eser 1762
    Four Letters to M. de Malesherbes Yazılı Eser 1762
    Pygmalion: a Lyric Scene Yazılı Eser 1762
    Letters Written from the Mountain, (Lettres de la montagne, Dağdan Mektuplar) Yazılı Eser 1764
    Confessions of Jean-Jacques Rousseau (Les Confessions), (İtiraflar) yayınlanma tarihi 1782 Yazılı Eser 1770
    Constitutional Project for Corsica Yazılı Eser 1772
    Considerations on the Government of Poland Yazılı Eser 1772
    Essay on the Origin of Languages, (Essai sur l'origine des langues), ( Dillerin Kökeni Üstüne Deneme) Yazılı Eser 1781
    Reveries of a Solitary Walker, tamamlanmamış (Rêveries du promeneur solitaire), (Yalnız Gezenin Düşleri) Yazılı Eser 1782
    Dialogues: Rousseau Judge of Jean-Jacques Yazılı Eser 1782
  • NİYET MEKTUBU
    "En mutlu kişi en az acı çekendir; en zavallı kişi ise en az mutluluk hissedendir."
    "Para paranın tohumudur ve ilk altın lirayı kazanmak bazen ikinci milyonu kazanmaktan çok daha zordur."
    "Sahibi olduğumuz para özgürlüğün; peşinden koştuğumuz para köleliğin aracıdır."
    "Soru sormak zannedildiği kadar kolay bir hüner değildir."
  • REFERANSLARI

    Rousseau medeniyet denilen şeyin insanın öz doğasından koparılarak kendine yabancılaştırılması olduğunu, bunun gerisinde ise sömürü mekanizmalarının bulunduğunu söylüyordu. Zenginler yoksulları kandırarak onlara yalancı bir toplum sözlüşmesi imzalatmış ve özgürlüklerini ellerinden almışlardı. Rousseau bunları söylediğinde Fransız aydınlanmacıları dehşete düştüler ve Rousseau'yu aklın, bilimin ve aydınlanmanın düşmanı ilan ettiler. Oysa Rousseau aydınlanmayı bizzat aydınlanmanın içerisinden, aydınlanmanın diliyle eleştiriyordu.
    Fatih Yaşlı
  • FOTOĞRAF ALBÜMÜ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2025 - Tüm Hakları Saklıdır.