Shigir İdölü
Shigir İdölü dünyanın en eski ahşap heykelidir ve sırlarla doludur. Mısır Piramitlerden bile iki kat daha yaşlı olan Shigir İdölünün tarihi M.Ö. 7500'lere kadar dayanıyor.
Yapıldığı dönemde 159 yaşında olan bir karaçam ağacından yapıldığı belirtilen Shigir İdölü üzerindeki yüz figürleri ve şemalarla tam bir soru işareti.
Ocak 1890’da Kirovgrad yakınlarında bulunan Shigir İdölü 2,8 m olarak gün yüzüne çıkarıldı. Kaybolmuş parçalarıyla beraber orjinal boyunun ise 5.3 m olduğu düşünülüyor. Kaybolan parçaların 20. yüzyıl savaşarında etrafa saçıldığı düşünülmekte.
Shigir İdölü bir açık hava altın madeninin alanında yer alan 4 metre derinliğindeki bataklık katmanı sayesinde binlerce yıl boyunca korunmuş. 1890'da gün yüzüne çıkarılan bu eser bugün Yekaterinburg Tarih Müzesi’nde tutuluyor.
Uzmanlar Shigir İdölünün nasıl ayakta durduğu hakkında karara varamamış durumdalar. Müzedekiler kesinklikle bu eserin ayakta tutulmadığına, ya yere yatırıldığına ya da bir ağaca yaslatıldığına inanıyorlar.
Shigir İdölünün üzerindeki tasvirler ve figürlerin gizemi hala çözülememişken Aşağı Saksonya'nın Kültürel Miras Bakanlığı Profesörü Thomas Terberger, “Shingir İdölü Avrupa’da tek. Buna benzer bir heykel yok. Shigir İdolü’nü araştırmak, sanki bir hayalin gerçeğe dönüşmesi.” diyerek heykele duyduğu hayranlığı dile getirdi.
2.8 m yüksekliğiyle bile Dünya'nın en uzun ahşap heykeli olma ünvanını elinde bulunduran Shigir İdölü hakkındaki en yaygın inanış bulunduğu dönemde bir harita olarak kuallnıldığı. Üzerindeki çizgilerin su yollarını ve dağ yollarını tarif etmek için kullandığına inanılıyor.