-
Hepimizin de bildiği üzere bütün dinlerin dört dörtlük özellikleri olmasa bile kafamızda soru işaretleri bırakan bazı özellikleri veya kuralları vardır. Yahudi dinine sahip olanların sadece o ırktan olması, islam dininde şiddet içerikli söylemlerin olması, Hristiyanlıkta Hz. İsa'nın çarmıha gerilmiş olan bedeninin dini silüet olması gibi... Sizin bu konuda görüşleriniz nelerdir?
-
belkide söylediklerim tepki görecek fakat bana göre biraz kapitalizm barındırır dinler. insanlara elindekiyle şükretmesini öğretir. fakat inananların şükretmesini söyleyen insanlar hep refah içindedir. sen elindeki ile yetin ki senin payını da biz alalım. Ayriyetten din insanlar arasında ayrıma da yol açmaktadır bana göre sürekli iyilik yapan yardımı seven insanlar sırf başka dinden diye kafir etiketi yiyiyor bence çok saçma
-
Islamdaki asma kesme olayi bence en kotu tarafi islam dininin bir de kuran fazla yoruma acik isteyen istedigi tarafa cekiyor.. hristiyanlikta ise isa nin neredeyse tanridan once gelmesi cogu hristiyan en azindan benim tanidiklarim tanridan cok isa yi kutsal goruyor.. yahudilik ise fazla icine kapanik bir din bildigim kadariyla sonradan yahudi olunmuyor yahudi bir anne baba nin cocugu olmaniz gerekiyor..
-
Dinlerde olumsuz yön aramak garip bir durumdur. Çünkü dün dediğimiz olay mistik ve ilahi temellere dayanırken şu an yaşadığımız dünya ve sistem tamamen materyalist temeller üzerine kurulmuştur. Bulunduğumuz yerden mistitizmi kavramamız zor olduğu için yapacağımız yorumlarda yersiz olur.
Yersiz olmanın yanında taraflı da olur. Mesela İslamı "dünyada kız bulamadım bana cennette onlarca Huri verilecek" diyip kendini patlatan işidçiye bakıp yorumlayamazsın. Çünkü o adam yaşadığımız , tamamen zevk ve sömürü üzerine kurulmuş dünyada ailesinden kendine miras kalmış şekilde İslamı öğrenmiş fakat benimseyememiş (affedersiniz) karı kız ayağına kendinİ patlatan bir melun.
Öte yandan cemaatler islam adına zamanında çok büyük bir güç olmuştur fakat günümüzde tamamen (istisna birkaç tanedir.) sömürü ve kast sistemi üzerine kurulmuş izlenimi vermektedirler. -
Ayrıca konu başlığının 4 dini kitaptan yola çıktığını düşünüyorum ama 4. Büyük din hangisidir ?
-
Dinler tarihine(ilahi-tek tanrı inancına bağlı) baktığımız zaman karşımıza kümülatif bir yapı çıkar. Her yeni dönem bir öncekinin kazanımı üzerine kurulu olup, bir öncekinin eksiğini gidermek ve açığını kapatmak adına ortaya ilkeler ortaya koyar. Hz. Musa'nın tebliğinden ortaya çıkmış olan musevilk kuralcı şekilci ve katı bir öğreti iken(kısasa kısas bu devri anlatan betimleyen bir terimdir.) Hz. İsa'nın tebliği bu katılığın yanında merhamet ve tamamen bağışlamacı bir tavır öngörür,katı kuralların yanında olması gereken merhamet.(tokat yediğinde diğer yanağını dönbu dönemin anahtar cümlesidir). Hz. Peygamber efendimizde ise ortaya bu iki öğretinin üstüne kurallar ve merhametin yanında BİLİNÇ ortaya çıkmaktadır. Ve bu zamana kadar gelen olumlu öğretilerin devamı olumsuz,zamanla bozulmuş öğretilerin tek edilmesi göze çarpar.(sana tokat atıldığında, ne kısasa kısas ne diğer yanağını uzat öğretisi vardır. İkisininde yararlı ve zararlı sonuçları olacağını akıl ve mantıkla kabul edip en az zararlı olan, üst bilinçle onu affettir.) Tabi bu yapılan açıklamada ilk tebliğin geldiği ve bu dinlerin bozulmamış hali üzerine bir değerlendirmedir. hepsinin doğruluğu kabul edilip olumsuz görülmeyip tam aksine zamanın gerekliliğine göre olan ve kalıcı olan hepsinden ortak olan noktalar göz önünde bulundurulmuştur. Tahribe uğramış bugünkü halleri değerlendirme ölçüsü değildir.
-
Tarihte Tanrı Fikrinin Doğuşu isimli kitabını okumanız daha hayırli olabilir.
Bu konuda 1 sayfada toplam 7 adet üst yorum vardır.