-
Devşirme sistemi, toprak alma sevdasından tüm dünyada bilimsel gelişimleri takip edememesi, keza matbaanın geç gelmesi buna bağlı olarak da okur yazar oranının ilerlememesi, orduyu düzene koyamaması, kafes usulü sistemin gelmesi bla bla bla
Ayrıca Avrupa'da reform rönesans hareketlerinin baş göstermesine rağmen bizimkilerin hala şeyhülislamdan destur alması da cabası -
Osmanlı'yı çöküşe uğratan sebeplerin en başında iç karışıklıklar gelir. Oldukça fazla etnik köken olduğundan dolayı herkes kendi başına buyruk hareket etmeye çalışınca hepsini yöneten bir lider çıkmış ve bu liderler saltanatlarını büyütmek için sürekli toplulukların eğitimlerini, akıllarının açılmasını engellemiş. Osmanlı'nın tek yürek ve başarılı olduğu zamanlar Osmanlı Hanedanından geldiği zamanlardır. Ne zamanki büyüme başlamış kontrolsüzleşme de baş göstermiş. Bu da ilimin, bilimin, teknolojinin gelişmesine engel olmuş haliyle.
-
Matbaa çok geç gelmiş, tıp zaten yok, bilim desen o da çok geç gelmiş hatta tam olarak gelmemiş. Toprak yönetimi, halk memnuniyeti, savaşçılık çok iyi olsa da maalesef değişmeyen tek şey değişimdir. Gelişen teknolojiye ayak uyduramayınca daha büyük devletlerine istedikleri hale gelmek durumunda kalıyorsun. Osmanlı'ya da aynen bu oldu.
-
Kafes sistemi ilk aklıma gelen neden ki bütün çöküşün mihenk taşıdır bana göre. Devleti yöneten padişahın etkisiz olması sistrmsel,kültürel zayıflamaya temel olmuştur.
-
Halk Berişan Saglık yok egtim desen keza öyle büyük toprak kaybları asker kayb ları isyan lar ın patlaması siyasi hataların olması
-
Osmanlı devleti izlediği fetih politikaları ile sınırlarını üç kıtaya kadar genişletmiş bunun doğal sonucu olarak da zamanın dünya ticareti açısından çok büyük öneme sahip ticaret yollarını hakimiyeti altına almış ve ekonomisi gelişmiştir. Osm. Devletinin. ticaret yollarını elinde bulundurması Avrupalı devletleri yeni yollar bulmaya yöneltmiş ve coğrafi keşifleri ortaya çıkarmıştır. Dünya tarihi açısından da bir dönüm noktası olan coğrafi keşifler Osmanlı Devletini çöküşe götüren ekonomik nedenlerin temelini oluşturmuş, zamanla verilen kapitülasyonlar ile de Avrupa devletlerinin açık pazarı haline gelmiştir.
-
@emokun kafes sistemi bence de büyük bir etkendir. Ama başa gelen şehzadeler de bu sistemin yanlışlığını anlayıp erkenden kaldırmalıydılar.
Bunun da ilk nedeni ifade özgürlüğünün olmamasıdır. Padişah bile olsa bir oğul babasından korkmamalı rahatça düşündüklerini ifade edebilmelidir. Şu anda Obama Amerika'yı yönetmesine rağmen her sabah ailesiyle kahvaltı yapıp kızlarını okula uğurluyor.
Osmanlı'da ifade özgürlüğünün az olması, baba oğul ilişkisinin zayıf olması yanlışların düzeltilmesinin önündeki en büyük etken olmuştur. -
Bence de öncelikle kafes sistemi geliyor fakat daha sonra gelen padişahların bu sistemin devamını sağlaması ve hiçbir şey yapmamasıdır çöküşün sebeplerinden birisi. Aslında bir çok sebep var fakat bence en dikkat çekenlerinden birisi budur.
-
bildiğim kadarıyla kafes sistemi belli bir süre sonra şehzadelerin psikolojisini bozuyor ve sağlıklı düşünemiyor bunun en güzel örneği Deli Mustafa dır kardeşinden sonra tahta çıkan padişah olarak da bilinir (Sultan 1. Ahmet'in kardeşidir)
-
Avrupa da ki gelişmeleri yakından takip edilememesi devamında gelişen geri kalmışlık devletin sonunu getirdi. Her ne kadar Osmanlı devleti yıkılmış sonu kötü bitmişse de (yani 3 kıtadaki topraklarını kaybetmesi vs) 600 yıl boyunca hüküm sürmek her milletin başarabileceği bir şey değil. Unutmayın Osmanlı Devleti ni katmadan tarihi yazamayız.
Bu konuda 6 sayfada toplam 51 adet üst yorum vardır.