Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.
Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.
Öğrenilmiş Çaresizlik
insearchofsunrise
"Pavlov'u hepimiz şartlı refleks deneyinden tanırız. Hani köpeğe önce zil çalıp sonra et verdikten sonra bunu defalarca tekrarladığı ve sonra zil çaldığı anda köpeğinin et geleceğini anlayıp ağzının sulanıp salyalarının aktığını tespit ettiği deney.
Martin E. P. Seligman, 1965 başlarında Pavlov'un bu deneyini test ederken öğrenilmiş çaresizliği keşfeder.
Köpekleri 3 gruba ayırır ve 3 ayrı kafese yerleştirir.
İlk gruba elektrik şoku uygular ve kafesin içerisine elektriği kesen bir düğme yerleştirir. Köpekler elektrik geldiğinde can havliyle sağa sola hareket ederken düğmeye basarlar ve elektriğin durduğunu keşfederler. Bir sonraki elektrik şoklarında köpekler artık düğmeyi öğrenmişlerdir ve hemen elektriği keserler.
İkinci gruba düğme yerleştirilmez. 30 sn boyunca elektrik verilir ve köpekler ne kadar çırpınsa da elektriği durduramazlar. Bir süre sonra bu köpeklerin şok geldiği anda bir köşeye çekilip şokun geçmesini bekledikleri gözlemlenir.
Üçüncü gruba ise elektrik verilmez öylece beklenir.
Sonra bu üç grupdaki köpekler alınır ve büyük bir alana götürülür. Alan çitle çevrilmiştir ve bulunduklara alana elektrik şoku verilir.
Şoktan kurtulmanın tek çaresi çitlerden atlamaktır.
Birinci ve üçüncü gruptakiler çitten atlar. Fakat ikinci gruptakiler çitten atlamaz, hareket bile etmeden şokun geçmesini beklerler. Çünkü ikinci gruptakiler çaresizliği öğrenmişlerdir. "Ne yaparsak yapalım şoku durduramayacağız" bilincindedirler. İşte buna öğrenilmiş çaresizlik adı verilir.
Aynı "Benim matematiğim kötü, ne kadar çalışırsam çalışayım zaten kötü not alacağım" diyip de çalışmamak gibi, geçmiş kötü tecrübelerle daha fazla mücadele etmeme durumudur öğrenilmiş çaresizlik.
Terör saldırılarına maruz kalan ülke vatandaşlarının da psikolojisi şu anda aynen böyle. Kendimizden yola çıkalım. Defalarca terörü lanetledik, sosyal medyada gönderiler yazdık, meydanlara döküldük ve hiçbiri şoku kesmedi. Artık önleyebileceğiz şokları bile idrak edemeyiz çünkü çaresizliği öğrendik.
Masum çocuklar ölüyor, biz yine şokun geçmesini bekliyoruz.
Sözüm Fransa'ya değil, Masum Fransız halkına "Başınız Sağolsun",..
Çocukların ölmediği bir dünyada yaşamak dileğiyle....
Atakan BÜYÜKDAĞ"
Kaynak: http://www.facebook.com/yazaratakanbuyukdag