Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.
Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.
İtalyanlar neden tek kurşun atmadan Anadoluyu bıraktı ?
insearchofsunrise
Ben bugün bazı komplo teorilerinden bahsedeceğim, belki de biraz tepki çekeceğim ama olsun bir de böyle düşünmek lazım.
Şimdi öncelikle İtalya'nın I. Dünya savaşı öncesi durumuna ve giriş sebebine bakalım.
Roma İmparatorluğu, Hristiyanlığı kabul ettikten sonra uçsuz bucaksız sınırlara ulamış daha sonra da Batı Roma ve Doğu Roma olarak ikiye bölünmüş bir yapıydı bildiğiniz üzere. Doğu Roma'nın yani Bizans'ın daha sonra Fatih tarafından sonlandırıldığını zaten hepimiz biliyoruz.
Odağımızı şimdi İtalya'ya çekelim. Bölge 19. yy'ın başlarında Napolyon tarafından işgal edildi ve Napolyon 1805'te cumhuriyeti kaldırarak Milan Katedralinde kendisini İtalya Kralı ilan etti. Napolyon'dan önce bölge hanedanlıklar tarafından yönetiliyordu.
Napolyon'un kış vakti Rusya'ya girme kararı ve sonrasında gelen bozgun sonucunda da Napolyon savaşları sona ermiş ve Viyana Kongresi toplanmıştır. Viyana Kongresinde ise İtalya'nın Napolyon işgalinden önce bölgeyi yöneten hanedanlıklara verilmesi öngörülmüştür.
Sonrasında ise Papalık Devleti, Sardinya-Piemonte Krallığı, Toskana Grandüklüğü, Modena Düklüğü ve Lombardiya-Venedik Krallığı yeniden kuruldu. Fakat İtalya birleşmek istiyordu. Roma İmparatorluğu döneminden beri birleşemeyen bir İtalya'dan bahsediyorduk. Bölgede halkı artık birleşmenin hayalini kuruyordu.
Daha sonra ise birleşme konusunda Fransa'nın de desteğini alan İtalya 1859'da Avusturya'yı mağlup etti ve Avusturya ile Piyemonte arasında Zürih antlaşması imzalandı. Sonra da bölgede bir konfederasyon kurulmaya karar verildi. Bu konfederasyona Papa fahri başkan oldu, Piyemonte ise fiili başkan. Daha sonra bu konfederasyona sırasıyla küçük devletler de katıldı, 1870'te Roma ve 1886'da Venedik de katılınca İtalyan birliği tamamlanmış oldu ve İtalya Krallığı kuruldu.
Bu noktadan sonra İtalya da büyümek için kendisine sömürgeler aramaya başladı. Özellikle o dönemde revaşta olan sömürgecilik ve kölelikten faydalanmak isteyen İtalya hedefini İtalya'ya yöneltti. Osmanlı ile Trablusgarp savaşı yaptı onu kazandı ve kendilerine bildiğiniz üzere On iki ada verildi bunun yanında Afrika'da Libya, Etyopya ve Somali gibi ülkeleri de işgal edip sömürgeleştirdi.
İtalya çok aç gözlü davranıyordu ve I. Dünya Savaşı başladığında nasıl olduysa frene bastı. Ben bu savaşta yokum dedi.
Fakat daha sonra İtilaf devletleri kendilerine Trento, Trieste, Istria, Dalmaçya ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bazı bölgeleri vaad edilince savaşa girmek durumunda kaldı.
Savaşa giren İtalya burada 600.000 askerini kaybetti. Ekonomisi çöktü, yerle bir oldu. Girdiğine gireceğine pişman oldu.
Savaşı kazanan taraftı fakat kendisine vaad edilen topraklar da verilmedi.
Savaş bitmişti, şimdi vaad edilen yerleri söke söke alma zamanımıydı? Peki buna gücü var mıydı? Yoksa yukarılardan bir yerden emir mi geldi?