Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.
Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.
Malta Kuşatması (II. Dünya Savaşı)
insearchofsunrise
malta kuzey afrika’ya açılan kapı, aynı zamanda avrupa’daki savaşın da ana tedarik üssüydü. konumu dolayısıyla oldukça kritik bir ada olan malta, eğer kazanılamazsa kuzey afrika da kazanılamazdı. bu düşünce ile i̇talya ve beraberinde nazi almanya’sının hem donanma hem de hava kuvvetleri malta’nın limanlarını, müttefiklerin gemilerini bombalamaya başladı. öyle ki 2 sene süren malta savaşında bölgeye 3000 bomba bırakıldı.
malta ii. dünya savaşı sırasında en çok bombalanan yerlerden birisi oldu. fakat i̇ngilizlerin kraliyet hava kuvvetleri gerçekten çok başarılıydı. hava sahasını tamamıyla kontrol altına aldılar. hem donanmasal hem de havasal desteklerle maltayı korudular.
hatta churchill savaş sonunda hava kuvvetleriyle ilgili şöyle dedi “dünya tarihinde hiç bu kadar çok insan bu kadar az insana bu kadar çok şey borçlanmamıştı”
kraliyet hava kuvvetlerinin meşale operasyonu kapsamında abd kuvvetleriyle birlikte cezayir ve fas’ı işgal etmesi neticesinde burada da i̇ngiliz üsleri oluşmaya başladı ve bu da mihver devletlerin gücünü iyice azalttı. sonunda da vichy fransa’sı kuruldu. artık cezayir ve fas fransızların kontrolündeydi. o dönem hitler’in japonya’ya “sovyetler düşene kadar abd’yi savaşa sokmayın” demesine aldırmayan japonya’nın pearl harbor çıkarması abd’nin savaşa direk dahil olmasına sebep olmuştu ve mihver devletlerin avrupa’daki sonu da böyle gelmişti.
hal böyle olunca malta’yı ele geçiremeyeceğini fark eden mihver devletleri 1942’nin sonlarına doğru yönünü tunus savaşına çevirdiler ve kasım 1942’de malta’yı bombalamayı neredeyse tamamen sonlandırdılar. ama işler umdukları gibi olmadı, keza aralık 1942’den sonra müttefikler malta’yı kullanarak artık mihver devletlerini bombalamaya başladılar. artık atağa geçen onlardı. mayıs 1943’ten itibaren 200’ün üzerinde mihver gemisi batırdılar ki bu ii. dünya savaşı tarihinde bir bölgede batırılan en yüksek mihver gemisi sayısıydı. malta o kadar kritik bir konumdaydı işte. i̇talya ve almanya’nın belki de en yanlış kararlarından birisiydi buraya saldırmaktı.
(bkz:Dinleyin! II. Dünya Savaşında Oradaydım Tüm Bilinmeyenleriyle Anlatıyorum)