Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.
Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.
türkiye'de bilimin gelişmemesinin nedenleri
insearchofsunrise
Bana göre bunun nedeni Türk insanının cahilliği veya salaklığı fln değildir. Tamamen kısıtlamalardan meydana gelmektedir. Reform öncesinde de aynı durum Avrupa'da yaşanmıştır. Galileo dünyanın yuvarlak olduğunu savunduğu için kilise tarafından cezalandırılmış komik bir şekilde kilisi 1990'larda (20-25 yıl önce) Galileo'yu affettiklerini açıklamıştır. Aynı şey İslam coğrafyasında İbn-i Sina'nın da başına gelmiştir. Din üzerinden para kazanan veya çıkar güden her topluluk bilimin gelişmesini istememiştir.
Burada şu ayrıma çok dikkat etmek lazım. Din mi insanları kısıtlıyor dinciler mi? Tabi ki dinciler. Din, sorun araştırın size verilen aklı kullanın diyor. Dinciler ise sormayın dinden çıkarsınız diyor.
Günümüz Türkiye'sinde de pek farklı bir tablo yok. (bkz:10 Kasım'da bile Atatürk'e hakaret edenler) konusunda @acapella arkadaşımızın da yorumunda belirttiği gibi günümüzde bilimin önünü kesmek için saklı kapılar ardında tarikatlar çoğaldı, açık kapılar ardında da eğlence programları. Türkiye'nin %70'i acunu veya evlilik programlarını izliyor. Belgesel çekseniz satacak kanal bulamıyorsunuz. Eğitim sistemi deseniz sadece teorik öğretime dayalı. Pratik yapacak alan mı yok? Tabi ki var. Bulunduğumuz coğrafya sayesinde enerji'den gemi inşaatına kadar herşeyin pratiğini yapabiliriz. Ama sistem müsade etmiyor. Yok 4+4 yok 8+0 yok 5+3 derken öğretmenler bile ne öğreteceğini şaşırır oldu. Bilimin önündeki başlıca bence sebepler bunlardır.