Malabadi Köprüsü
Malabadi köprüsü , Diyarbakır'da bulunan ve görenleri hayranlık içerisinde bırakan hem tasarım hem mimari bir şaheserdir.
Diyarbakır'ın Şilvan ilçesinde bulunan Malabadi köprüsü Silvan ilçesininde logo unsurudur.
Malabadi köprüsü Artuklu Beyliği tarafından 1147 yılında yapılmıştır, 7 m eninde 150 m uzunluğunda olan bu köprü dünyadaki taş köprüler arasında kemeri en geniş olanıdır. Denizden yüksekliği 19 m olan Malabadi köprüsünün deniz ile kemer arasında kalan alanından Ayasofya'nın kubbesinin geçebileceği söylenmektedir.
Evliya Çelebi köprü hakkında şunları söylemiştir: “Köprünün iki tarafında kale kapıları gibi demir kapıları vardır. Bu kapıların içinde sağ ve solda köprünün temeli beraberliğinde kemerin altında hanlar vardır ki gelip geçenler, sağdan ve soldan geldikleri vakit misafir olurlar. Köprünün kemeri altında birçok oda vardır. Demir pencereler şahneşinlerine misafirler oturup kemerin karşı tarafındaki adamlarla kimi sohbet eder, kimi ağ ve oltalarla balık avlarlar. Bu köprünün sağ ve solunda da nice pencereli odalar vardır. Köprünün sağ ve solundaki bütün korkuluklar Nehcivan çeliğindendir. Ama demirci ustası da var kudretini sarf ederek bir tür sanatlı kafesli korkuluklar yapmış ve doğrusu elinin ustalığını göstermiştir. Doğrusu, üstad mühendis var kuvvetini sarfederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki, bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiç birisi göstermemiştir, Malabadi Köprüsü'nün altına Ayasofya'nın kubbesi girer"
Albert Gabriel de köprü içine şöyle demektedir: “Modern statik hesabının olmadığı devirde bu açıklıkta o zaman için böyle bir eser hayranlık ve takdiri muciptir. Ayasofya’nın kubbesi köprünün altına rahatlıkla girer. Balkanlarda, Türkiye’de, Orta Doğu’da bu açıklıkta, bu yaşta köprü yoktur.”