T.C Merkez Bankası, Yönetim, Merkez Teşkilatı, Şubeler ve Temsilciliklerden oluşmaktadır.
Genel Kurul: Bankanın hisse sahipleri yönetim kurulunun tabii üyeleridir. Genel kurul yılda bir kere toplanır. Toplantılarda bankanın yıllık raporları değerlendirilir, Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu üyelerinin seçimi, sermaye artırımı, banka ana sözleşmesinin değiştirilmesi ve bankanın gerektiğinde tasfiye edilmesi konusunda yetkilidir. Genel Kurul üyeleri sahip oldukları hisse senedi tiplerine göre dört sınıfa ayrılmaktadır.
a)- A sınıfı hisse senedi sahipleri: Bu tip hisse senedine sadece Hazine’nin kendisi sahip olabilir. Bu hisse senetleri sermaye içerisinde %51 oranının altına düşemez.
b)- B sınıfı hisse senedi sahipleri: Türkiye’de faaliyet gösteren ulusal bankaların sahip olduğu hisse senetleridir.
c)- C sınıfı hisse senedi sahipleri: Türkiye’deki imtiyazlı şirketlerin ve yabancı bankaların sahip olduğu hisse senetleridir. Bu oran toplam hisselerin %6 oranında olabilir.
d)- D sınıfı hisse senedi sahipleri: Türkiye’de ticari ilişkilere müdahil olan özel ve tüzel kişilerin sahip oldukları hisselerin genel adıdır.
Banka Meclisi: Bankanın en yüksek karar organıdır. Merkez Bankası Başkanı dahil olmak üzere yedi üyeden oluşan genel kurulun görev süresi başkan hariç üç yıl ile sınırlıdır. Ancak bu üyeler tekrara seçilebilme hakkına haizdirler. Banka Meclisi kurumun para politikasının belirlenmesinin yanı sıra bankanın işleyişi ile ilgili kararları almaya da yetkilidir.
Para Politikası Kurulu: Kurul, Başkan, Başkan Yardımcıları ve Banka Meclisi tarafından seçilecek bir üyeden meydana gelmektedir. Temel görevi para politikası belirlemek olan kurul, hükümetle eşgüdümlü olarak enflasyon hedeflemesi yapmak ve kamuoyunu bilgilendirmekle yetkilidir
Denetleme Kurulu: Kurul dört üyeden oluşmaktadır. Bu kurulun bir üyesi A tipi, iki üyesi B ve C tipi ve bir üyesi de D tipi hisse sahiplerince seçilmektedir. Yönetimsel bir çalışması olamayan bu kurul sadece hesapların ve yapılan işlemlerin incelenmesiyle yetkilidir.
Yönetim Komitesi: Başkan ve Başkan Yardımcılarından oluşan komite, bankanın yönetimsel kararlarını almak, gerekli yönetmelikleri hazırlamak ve banka içinde koordinasyonun sağlanmakla görevlidir.
Başkanlık: Bir Başkan ve dört Başkan Yardımcısı olmak üzere beş kişiden oluşmaktadır. Başkan, Bakanlar Kurulu tarafından beş yıllık süreyle göreve atanır. Başkan Yardımcıları ise Başkanın güvenoyunu alan kişilerden seçilecek ortak kararnameyle yine beş yıllığına atanırlar. En yüksek amir sıfatıyla görev yapan Başka, Banka Meclisince alınacak kararları ve para politikasını yönetmekle yükümlüdür.