Nazi Almanyası (Nasyonel Sosyalist Almanya)
III. Reich olarak da adlandırılan Büyük Alman İmparatorluğu, Almanya’nın 1933-1945 yılları arasında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) yani Adolf Hitler tarafından kurulmuş Nasyonal Sosyalist Führer hükümetidir. Adolf Hitler’e göre Roma Cermen İmparatorluğu І. Reich, 1918’de “Kasım Devrimi” ile yıkılan Otto Von Bismarck’ın yönettiği Almanya ise II. Reich’dir. Almanya’da 1933 yılında komünistlerin grev yapacağı ve bütün sistemi işlevsiz hale getirecekleri söylentileri hükümeti öyle korkutmuştur ki Başkan Paul Von Hindenburg, Adolf Hitler’i çağırarak şansölye olarak onurlandırmış ve Katolik Merkez Partisiyle bir koalisyon oluşturarak ülkede istikrarı sağlaması için başkan seçmiştir. Katolik Merkez Partiyle anlaşamayan Hitler, Milliyetçi Partinin de desteğini alarak ülkeyi genel seçime götürmüştür. Hitler hükümetin bütün olanaklarını kullanarak gerekli yerlere kendisinin bir sosyalist olmadığını açıkça belirtmiş, seçim propagandası sırasında endüstri, finans ve sigorta devlerinden yüklü miktarlarda destek almıştır. Hükümeti kuran Nasyonal Sosyalist Partinin amacı ülkedeki ekonomik ve sosyal buhranı sonlandırmaktır. Führer devleti mantığına göre iktidarın en üst basamağında devletin ve hükümetin lideri “führer” yer alır. Führer daha hızlı karar almak adına parlamentonun yetkilerini kendisinde toplayarak mutlak hakimiyet kurar. Ülkedeki yerel yönetimler ve siyasal kuruluşların hepsi führer hükümetine bağlı olmak zorundadır.
Yapılan genel seçimlerden galip çıkan “Nasyonalist İşçi Partisi” parlamentoya bir yetki kanunu sunmuştur, bu kanun eğer onaylanırsa yasama ve yürütme güçlerini dört yıl süreyle hükümete devredilecek ve Führer hükumeti başlayacaktır. Meclisteki komünistler tabi ki bu durumu istememişlerdir ve de kanunun onaylanması için 3’te 2 çoğunluk gerekmektedir. Bu da tek bir şekilde sağlanılabilir: “Oylama sırasında karşıt görüşlülerin mecliste olmamasıyla” Adolf Hitler SA subaylarını parlamentonun etrafını sarılması üzerine görevlendirmiştir. Oylamadan önce 81 komünist parlamenter tutuklanmış ve bazı sosyal demokratlar da seçim binasına alınmamıştır. Böylece oylamada 3’te 2’lik çoğunluk sağlanmış ve Führer yönetimi dönemi başlamıştır. 23 Mart 1933 de “Halktaki ve Almanya’daki sıkıntının giderilmesine dair kanun” adındaki yetki tasarısı kabul edilmiştir. Bu kanun ile Adolf Hitler yasama-yürütme erklerini kendisinde toplamıştır. Daha sonra bütün partileri kapatarak müthiş konuşma ve ikna kabiliyetiyle bütün halkı Nazi Almanya’sı çatısı altında birleştirmiştir.
Peki, ama “Adolf Hitler” nasıl bir Almanya planlamıştı?
Bu süreçten sonra aklındaki kalkınma stratejilerini devreye sokan Hitler ülkedeki işsizliği, savaş endüstrisine istihdam ederek işsizlik oranını sıfıra yaklaştırmış, halkın güvenini kazanmaya çalışmıştır. Ayrıca silah endüstrisinin geliştirilmesinin yanı sıra ilk ulusal karayolu sistemi olarak ülkeye otobanlar yaptırmıştır. Sigaranın zararları hakkında ve tütün mamullerinin kansere yol açtığını kanıtlayan Alman bilim adamları meme kanserine karşı da erken teşhis için çalışmalar yapmış; fakat yapılan bu bilimsel çalışmalar savaşın gölgesinde kalmıştır. Ayrıca uzay çalışmaları yapan bilim adamı Wernher von Braun da savaştan dolayı Amerika’ya kaçmıştır. Nasyonal Sosyalist hükümetin kurucusu olan Adolf Hitler’in en büyük hayallerinden biri de yapılan sanayileşme ve makineleşme hamlelerinden sonra her Alman aileye bir aile arabası vermektir. İşte Wolkswagen’in öyküsü de böyle başlamıştır. 1937 yılında Hitler’in emriyle üretilmeye başlanan bu otomobile “Halkın arabası” anlamına gelen Wolkswagen adı verilmiştir. Nasyonal Sosyalist Almanya’da halk için üretilen bu araba markası, savaş sonrasında Avrupa’nın birçok yerine ihraç edilmiştir.
Adolf Hitler planlarına ilk önce Almanya’nın Hava, Kara ve Deniz kuvvetlerini Versay Antlaşmasının getirdiği kısıtlamalardan kurtararak, askerlik görevini zorunlu hale getirmekle başlamıştır. Zırhlı araçlar, ağır tonajlı savaş gemileri ve yeni silahlar üretilmiş ve askeri birliklerin mevcudu artırılmıştır. Nasyonal Sosyalist Partisine göre Büyük Germen Alman İmparatorluğunun sınırlarına ulaşılmalı ve bu amacın gerçekleşmesi için Almanya Doğu’da ve Batı’da en geniş sınırlarına ulaşılmalıydı. Weimar Cumhuriyetini sonlardırarak yeni bir dönem başlatan Hitler III. Reich’in bin yıl süreceğini ilan etmiş ve Nasyonal Sosyalist olan hükümet ‘Bin yıllık imparatorluk’ olarak da anılmaya başlanmıştı. 1933 yılında Hitler’in iktidara gelmesiyle, Reich hükümetinin kullandığı siyah-kırmızı-sarı bayrak kaldırılarak yerine siyah-beyaz-kırmızı (Alman İmparatorluğu) bayrak yeniden yürürlüğe konmuştur.