Mawsynram
Mawsynram, kuzey doğu Hindistan'da bulunan bir köy ve Dünya'nın en çok yağış alan yeridir.
Guiness Rekorlar Kitabında da yer alan Hindistan'ın Mawsynram bölgesi Dünya'nın en ıslak yeri olarak zirvede bulunuyor. Bengal koyundan gelen nem bu Bangladeş'e yukarıdan bakan Khasi tepelerindeki 1491 m'lik yatağı yoğunlaştırıyor.
Sonuç ise baş döndürücü. Bir noktaya yıllık ortalama 11,871 mm yağış düşüyor. Bu da demek oluyor ki Dünya'nın en büyük heykeli Kurtarıcı İsa Heykeli bile dizlerine kadar suya batmış olurdu.
Bölge tüm yağışının %90'ını 6 ay içerisinde alıyor. Mayıs ve Ekim arasında tüm yıllık yağışların %90'ı zemine düşüyor. En yağışlı ay ise Haziran.
Bu kadar yağışın günlük hayata etkisi ise acımasız oluyor. Örneğin dayanıklı bir köprü inşa etmek çok zor oluyor çünkü yağışlar ve seller köprüleri yıkıyor. Ayrıca bölgede aşırı bir içme suyu sıkıntısı var.
Dünya'nın en ıslak yerinde içme suyu sıkıntısı olması ise apayrı bir paradoks olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle Mawsynram'a ıslanmaya gidecekseniz içme suyunuzu yanınızda götürmeniz iyi olur.
Dünya'nın en çok yağış alan 2. yeri ise Mawsynram'a 16 km uzaklıkta bulunuyor. Yerel adı Sohra olan Cherrapunji Kasabası yıllık ortalamada Mawsynram'ın 100 mm'lik altında kalmaktadır ve Dünya'nın en çok yağış alan ikinci yeridir.