Kadife Devrim

    Kadife Devrim, 17 Kasım ve 29 Aralık 1989 tarihleri arasında Çekoslovakya’da meydana gelen öğrenci ve halk ayaklanmasıdır. Ardından gelen öğrenci gösteri olaylarında hiç kan dökülmediği için Batı medyası tarafından “kadife devrim” ismini almıştır. Çıkan ayaklanma sonucunda “komünist” yönetim düşürülmüş ve Çekoslovakya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti olarak ikiye bölünmüştür.

    17 Kasım tarihinde barışçıl bir öğrenci gösterisi (Uluslararası Öğrenciler Günü) şeklinde başlayan ayaklanma, polis tarafından müdahale edilerek bastırılmıştır. İnsanlar, polisin bu saldırısının aslında öğrencilerin düşünce özgürlüğüne karşı yapılan bir saldırı olduğuna inanmış ve öğrenci olayları Çek ve Slovak kentlerine yayılarak daha da alevlenip büyük bir ayaklanmaya dönüşmüştür. Küçük bir öğrenci ayaklanması olarak başlayan ayaklanmanın destekçileri, 200.000 kişi olan gösteri topluluğundan yarım milyona kişiye ulaşmıştır. Bu yarım milyon kişi son olarak bütün Çekoslovakya halkının katıldığı bir gösteri düzenlemiştir. 27 Kasım tarihinde düzenlenen bu gösteri sonucunda halk genel grev kararı almış ve sokaklara dökülmüştür. Yapılan bu ayaklanma bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yağmalanmasıyla sonuçlanmıştır.

    Komünist hükümetin düşmesi ile birlikte 1990 yılının Haziran ayında 44 sene aradan sonra ilk kez demokratik bir seçim yapılmıştır. Devrimin öncülerinden olan muhalif oyun yazarı Vaclav Havel, Çek Cumhuriyeti’nde 40 yıl sonra ilk kez 1990’da yapılan serbest seçimlerle Cumhurbaşkanı olarak hükümete getirilmiştir. Aslında devrimin oluşumu kanlı olmasa da bastırılması çok kanlı olmuştur. Kadife Devrimi, Çekoslovakya’nın Slovakya ve Çek Cumhuriyeti olarak ikiye bölünmesine neden olmuştur. Türk, Amerikan ve Fransız akranlarının aksine kansız gelen bu devrim, aslında geçerliliğini koruyamamıştır. Çünkü komünist rejimi destekleyen Ruslar, kendi yanı başında bir Amerika yanlısı hükümetin kurulmasına katlanamamışlardır. En nihayetinde Rus tankları Çekoslovakya’ya müdahale etmiştir.

    Kısa bir zaman önce Arap ülkelerinde yaşanan kanlı devrimin (Arap Baharı) ardından yaşanan olaylarla birlikte “Kadife Devrim” bir tarihi örnek olarak gösterilmiştir. Aslında devrimin öncüsü olan Vaclav Havel’in ölümü ile konu yeniden gündeme gelmiştir. 

  • Çekoslovakya’nın dağılması her şeyi değiştirdi mi?

    Çekoslovakya, 1947 yılından itibaren büyük üretim ve dolaşım araçlarından kamu mülkiyeti ve merkezi planlama temelinde işleyen, yani kapitalizmin devre dışı bırakılmış olduğu bir sosyo-ekonomik düzene sahipti. Aslında kimileri bu düzeni “sosyalizm” kimisi “komünizm” olarak algılıyordu. Fakat hangi isimle anılırsa anılsın Çekoslovakya kapitalist bir karakterden çok uzaktı. Kadife Devrimi, aslında kapitalist bir Çekoslovakya’nın yollarını açmış durumdaydı. Aslında Doğu Avrupa’da işçi hareketlerinin devam etmesi ile hükümetler sosyalizm karşıtı bir karaktere bürünmüştü. Hükümetlerin bundan yaklaşık yirmi iki yıl önce kapitalizmden devrim olarak söz etmelerini anlayabiliriz; fakat bugünki koşullarda basının Arap Baharı’nı “devrim” olarak nitelemesi gariptir. Kadife Devrimi ülkeyi parçalamak dışında çok etkili olmamıştır. Çünkü hiç kuşkusuz Rusların Çekler üzerindeki etkisi ve himayesi hiç son bulmamıştır.     

İlginizi çekebilecek diğer olaylar

Biyografiler

  • Barış Manço CV
    BİYOGRAFİ
  • Albert Einstein CV
    BİYOGRAFİ
  • Sokrates CV
    BİYOGRAFİ
  • Mao Zedong CV
    BİYOGRAFİ
  • Al Capone CV
    BİYOGRAFİ
  • Niccolò Machiavelli CV
    BİYOGRAFİ
  • VII. Kleopatra CV
    BİYOGRAFİ
  • Joseph Goebbels CV
    BİYOGRAFİ
  • Che Guevara CV
    BİYOGRAFİ
  • Heinrich Himmler CV
    BİYOGRAFİ
  • Adile Naşit CV
    BİYOGRAFİ
  • Mahatma Gandhi CV
    BİYOGRAFİ
  • Platon CV
    BİYOGRAFİ
  • Marco Polo CV
    BİYOGRAFİ
  • Alan Turing CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.