Darülbedayi kuruluşu sırasında Belediye bünyesinde hayır kurumlarından ayrılan para ile temsil hayatına devam etti. Fakat 1926 yılında kurum Vali Muhiddin Bey döneminde çok yardım gördü. Ve bu dönemde tiyatronun yönetimine Celal Esat Bey getirildi. Kurumun sanat yönetmenliğine ise, SSCB’de eğitim gördükten sonra yurda dönen Muhsin Ertuğrul’a verildi. Kurumun sanatçıları bu dönemden sonra maaşlı çalışan statüsü kazandılar. 1930’lu yılların başında kurumun yürüttüğü çalışmalarda meydana gelen artışa bağlı olarak belediye nezdinde topluluğa belli bir ödenek tahsis edildi. 1934 yılında ise Darülbedayi ismi kaldırılarak kurumun ismi kalıcı olarak “İstanbul Şehir Tiyatroları” olarak değiştirildi. Bu dönemden sonra kuruma tiyatro bölümünün başkanı olan Muhsin Ertuğrul tarafından yeni bir ivme kazandırıldı. Artık temsiller ve sergilenen oyunlar 3 defa yerine 20 defa hatta 100 defa sergilenecekti. Bu slogana uygun olarak 1926 yılında “Hamlet” 7 defa oynatıldı ve bu yükseliş devam ederek aynı oyun 170 defa daha sergilendi. Tiyatro topluluğuna bu başarıyı kazandıran başka bir etmende, Tepe Başı Tiyatrosunda sergilenen ve Ekrem Reşid Rey ve Cemal Reşid Rey tarafından yazılıp bestelenen operetlerin halkın yoğun ilgisini çekmesidir.
Kurum gelişmeye ve sahnelediği oyunları tekrarlamaya ve yenilemeye devam ettikçe büyüdü ve daha geniş kitlelere ulaştı. Sadece 1971-1972 yılları arasındaki dönemde tiyatronun sahnelediği beş sahnede 310.000 seyirciye ulaşılmıştı. Bu ne demek oluyordu peki? Her temsil başına 270 kişi seyirci demekti. 1935 yıllarında kurum üç ayrı sahnede seyircilerin karşısına çıkıyordu. Bu tiyatrolardan Tepe Başında dram ve komedi; Fransız Tiyatrosunda operet; yine Tepe Başında bulunan Asri Sinemasında çocuk tiyatrosu ile seyircilere hizmet vermekteydi. Bu tiyatrolarda Shakespeare gibi ünlü yazarların temsiller sahnelenirken bunun yanında Pirandello, Çehov, Bernard Shaw, Dostoyevski, Tolstoy, Ibsen, Gorki gibi yazarların da topluma tanıtılması ve kazandırılmasına çalışılmıştır. Bir süre sonra aynı rutininde devam eden toplulukta bir süre sonra operetlere ve müzikli eserlere son vererek, bu eserlerin yerine komedi ve vodviller yerleştirildi. 1952 yılında kurumun sanat işlerini yürütmek ve geliştirmek için Avusturya kökenli olan Max Meinecke göreve getirildi. Kısa bir aradan sonra 1959 yılında Muhsin Ertuğrul göreve getirilerek 1966 yılına kadar görevde kalması sağlandı. Muhsin Ertuğrul görevde kaldığı süre içinde tiyatroyu halkın ayağına götürmeyi kendine ilke edindi. Bu amaçla Kadıköy, Üsküdar, Fatih ve Zeytinburnu tiyatrolarını kurdu.
1943-1944 sezonunda sahnelenen Reşat Nuri Güntekin imzalı bir yapıt olan Yaprak Dökümü, aynı zamanda tiyatro tarihinde bir ilke imza atarak 100. temsili aşan ilk yerli oyun olmuştur. Bu dönemden sonra 1944-1945 yılları arasında sahnelen Çeviri bir eser niteliğindeki Edmond Rostand imzalı Cyrano de Bergerac, temsil sayısı olarak 105 kere sahnelenerek çeviri dalında sergilenen eser kategorisinde bir ilke imza attı.
İstanbul Şehir Tiyatroları olarak belirteceğimiz tiyatro topluluğu, aynı zamanda tiyatro dergisi yayınlayarak kendi dalında yapılan çalışmalara bir ışık tutmuştur. Bu tiyatro dergisinin ilki, 1918-1920 yılları arasında “Temaşa” adlı dergi ile yayın hayatına başlayarak 25 sayı yayınlanmış, ardından derginin adı 1930 yılında Darülbedayi Türk Tiyatrosu ve Şehir Tiyatrosu adlarıyla günümüze kadar yayın hayatına devam etmiştir. Bu tiyatro dergisi dünyada yayınlanan uzun soluklu tiyatro dergilerinden biridir.
İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenleri:
-Erhan Yazıcıoğlu (2014 yılında göreve getirildi),
-Muhsin Ertuğrul,
-Vasfi Rıza Zobu,
-Gencay Gürün,
-Erol Keskin,
-Şükrü Türen,
-Nurullah Tuncer,
-Mazlum Kiper,
-Orhan Alkaya,
-Ayşenil Şamlıoğlu.
İstanbul Şehir Tiyatroları Sahneleri:
-Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi,
-Kadıköy Haldun Taner Sahnesi,
-Fatih Reşat Nuri Sahnesi,
-Gaziosmanpaşa Sahnesi,
-Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi,
-Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi,
-Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi (Ekim 2006-214 koltuklu),
-Kağıthane Sadabad Sahnesi (601 koltuklu),
-Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi,
-Ümraniye Sahnesi.