Beyinden Beyine İlk Bilgi Gönderimi
PLOS ONE dergisinde yayınlanan makaleye göre Washington Üniversitesi beyinden beyine direk bilgi gönderimini gerçekleştirdi. Bu olay ilk defa elde edilen bir beyinden beyine direk iletişim başarısı olarak tarihe geçti.
Araştırmaya öncülük eden Doç. Dr. Andrea Stocco bu deneyin şimdiye kadarki en kapsamlı beyinden beyine iletişim deneyi olduğunu belirtiyor.
Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen deney şöyle gerçekleşti:
Birbirinden 2 km uzaklıktaki 2 odaya gönüllü kişiler yerleştirilerek bu gönüllülerin kafasına elektroensefalografi makinesi (EEG) bağlandı ve bu şekilde beyinlerindeki elektriksel faaliyetler kayıt edildi. Ayrıca görsel korteks bölgelerine de manyetik bir halka geçirildi (TMS) bu da beyine bilgi gönderilmesine sağlıyordu. Bilgisayar oyunu üzerinden yapılan bu deneyde katılımcılardan birine resim gösterildi 2 km uzaklıktaki diğerinin bilgisayarına ise resimle ilgili sorular gönderildi. Sinyal gönderici EEG üzerindenden 2 km uzaklıktaki katılımcılnın TMS'sine sinyaller gönderiyordu. Bu da sinyal geldiği anda katılımcının TMS'sinde oluşan motor reaksiyon ile sonuçlanıyordu.
2 km uzaklıktaki kişi resmi görmeden diğerinin gönderdiği sinyallerle soruyu evet veya hayır şeklinde yanıtlayıp soruyu diğer deneğe gönderdi. Neticede katılımcılar görmedikleri resim hakkındaki soruları %72 oranında doğru yanıtladılar.
Bu deney ise tarihteki ilk beyinden beyine direk bilgi transferi başarısı olarak kayda geçti.