Adolf Hitler Özel Serisi - 17. Bölüm

    “BARBAROSSA HAREKATI ONAYLANIYOR”

    Adolf Hitler, 5 Aralık 1940 yılında Sovyetlerin işgali anlamına gelen harekatı onayladı ve harekat tarihi olarak 1941 yılının Mayıs ayı seçildi. Planın kabulünden iki hafta sonra Hitler, Alman Yüksek Komutanlığı’na verdiği 21 sayılı emirde operasyonun adını “Barbarossa Harekatı” olarak belirlemişti. Emirlerin ilki, Alman kuvvetleri tarafından ilk amacının Sovyetlerin en kısa sürede işgaliydi. Barbarossa adı ise, 12. Yüzyılda III. Haçlı Seferleri komutanı olan Kutsal Roma Cermen İmparatoru olan Frederick Barbarossa’dan esinlenilmişti. Hitler yayınladığı emirlerde hazırlıkların 15 Mayıs’a kadar tamamlanmış olmasının gerektiğinin altını çizdi.

    Yayınlanan Emir’de, Rusların Batı kuvvetlerinin ilk saldırıda yok edilmesi ve savaşa hazırlanan diğer kuvvetlerin ise geniş topraklara çekilmesinin önlenmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı. Yayınlanan emirler, harekatın genel hatlarını açık bir şekilde ortaya koyuyordu. Alman merkez birlikleri cephe hattını yararak hızlıca Smolensk yönünde ilerleyecek, bu noktaya vardıktan sonra iki kola ayrılarak Sovyet askerlerinin etrafını güney ve kuzey yönünden çevirerek Rus birliklerinin imhası sağlanacaktı.

    Hitler, Napolyon komutasında bulunan Fransızların Rus topraklarında uğradığı hezimeti detaylıca inceledi. Askeri kurmaylarla yapılan tüm incelemelerin ardından Rus Komutanı olan Kutuzov, Fransızların önünden çekilirken aslında kendi topraklarının genişliğinden faydalandı. General, geri çekilirken askerlerine tek bir emir verdi: “Ordular geri çekilirken Fransız askerlerinin faydalanması için hiçbir kaynak ve yiyecek bırakmayacaklardı”. Sonuç olarak bu taktik işe yaramıştı. Moskova’ya giren Fransız birlikleri açlık ve erzaksızlık yüzünden bozguna uğramışlardı. Napolyon, ordusunu kaybetmek üzere olduğunu anladığı zaman hemen Rus topraklarından geri çekildi. İşe Fransızların bu yanlışının tekrarlanmaması için Hitler, Kızıl Ordu’nun geri çekilmesine fırsat vermemek için Rusların etrafını sararak onları savaşamaya zorlamak durumundaydı.

    Barbarossa Harekatı, Leningrad yönünde bir saldırıyı, devletin başkenti olan Moskova’nın ele geçirilmesini ve ekonomik güçlerin kontrolü için Ukrayna kontrolünde bulunan petrol sahalarının kontrolünü içeriyordu. Fakat Hitler ve kurmayları, harekatın öncelikleri hakkında bir uzlaşma sağlayamadılar. Hitler kendisini politik ve askeri yönden bir deha olarak görüyordu. Tarihler 1940 ve 1941 yıllarını gösterdiğinde Barbarossa Harekatı planlamasını generalleriyle birçok kez tartıştı. Hitler tamamen kararlıydı, önce Leningrad, ikinci olarak Donets Bölgesi, üçüncü olarak da Moskova. Moskova düşüncesi ilk zamanlarda arka plana itilmişti. Hatta Harekatın planları 5 Aralık 1940 tarihinde onaylandığında Moskova’nın işgali ikinci plana itildi ve önceliğin Sovyet ordularının imhası olduğu kanısına varıldı. Bütün bu anlaşmazlıklar gösteriyordu ki Hitler artık Doğunun işgalini hızlandırmak istiyordu. Ayrıca Sovyetler yenilince İngilizler, Almanlar ile müttefik olmaya çalışacaklardı. General Franz Halder günlüğünde, Sovyet Birliği’nin yıkılmasını İngilizlere karşı alınacak bir zafer olarak anlatmıştı.

    Hitler Kurmaylarıyla Birlikte Stratejik
    Planlama Yapıyor

    Harekatın kararlaştırılmasının ardından 15 Mayıs günü hazırlıklar tamamlanmış olacaktı. Fakat Yugoslavya’da ortaya çıkan muhalif isyanlar ve İtalyanların Arnavutluk’u işgaliyle birlikte Yunan ordularının ilerleyişinin durdurulması için Balkan Seferi başladı ve Barbarossa ertelendi. Fakat çoğu savaş dahisi ve tarihi dehaya göre bu erteleme, Barbarossa Harekatı’nın başarısız olmasının başlıca sebebidir. Başka bir sebep ise 1941 yılı baharında yağan yağışların ülkenin batısındaki yolları ağır araçlar için geçilmez hale getirmesidir. Hatta General Halder, iklim koşullarının harekat için 22 Haziran tarihinden önce mümkün olmayacağı yönündeydi.
    Almanlar harekatın ertelenmesinden rahatsız oldular ve daha Balkan Harekatı bitmeden boşta bulunan birliklerini Sovyet sınırına yığmaya başladılar.

    İlk olarak Roman-Sovyet hattına 680 bin kişilik bir askeri birlik yerleştirildi. Sovyet topraklarına yapılacak taarruz için ise, 3,5 milyon Alman askeri ve 1 milyon müttefik askeri sınıra konuşlanmıştı. Sovyet sınırı Alman uçakları tarafından keşif için gözlenirken sınıra adeta akla zarar derecede malzeme yıkılmıştı. Bu gelişmeler Sovyetler tarafından endişe ile izleniyordu. Çünkü Stalin, Molotov-Ribbentrop Paktı ile birlikte ilişkilerin sıklaşmasından dolayı iki sene içinde bir Alman saldırısı beklemiyordu. Diğer taraftan Stalin’e göre Nazilerin ilk önceliği İngilizleri ortadan kaldırmaktı. Tıpkı Sovyet Generaller gibi Alman Generallerden biri olan Guderian da Doğu cephesini hayal kırıklığı olarak adlandırmıştır.

    Almanların içinde bulunan ve tarihin en büyük ajanı olarak gösterilen Sovyet ajanı Richard Sorge, Alman taarruzunun kesin tarihini Stalin’e bildirdi. Fakat Sorge ve Berlin Polis Departmanında bulunan diğer istihbaratçıların verdiği bu bilgiler doğru değildi. İngilizlerin en güvenilir kaynağı olan ULTRA, üzerinden elde edilen bilgi de Sovyetler Birliği’ne yapılacak bir taarruzun 22 Haziran 1941 tarihinde yapılacağına dairdi. Hatta İngiltere üzerine planlanan bilgilerde Sovyet sınırına yapılan yığınaklar yanıltıcı bilgi olarak aksedildi. Hatta devletlerin aldığı istihbarat bilgilerinin kafa karıştırması adına Denizaslanı Harekatı ve Hailich Harekatı, Norveç ve Manş Kanalı’nda yapılan yapmacık ve şaşırtıcı hazırlıklar yapıldı. Hatta bu sahte hazırlıkların bazı detayları bilinerek sızdırıldı. Bu çok zekice bir hamleydi. Saldırı zamanının bilinmesi neredeyse imkansızlaştı.

    Hitler ve komutanları, öncelikle hazırlanan üç ordu koluyla Sovyetlerin en önemli kentlerinin istilasını ve işgalinı yapacaklardı. Fakat esas darbe ise, Almanların Napolyon’un güzergahından Moskova’ya varması olacaktı. Fakat Hitler ve kurmayları ana hedefler konusunda anlaşamadılar. Bütün komutanlara (OKW) göre orduların doğrudan Moskova’ya saldırması en mantıklısıydı. Fakat Hitler, sadece Moskova’nın ele geçirilmesini yeterli bulmuyordu. O’na göre önceli Baltık Kuvvetleri’nin ve Ukrayna’nın zengin kaynaklarının ele geçirilmesi gerekiyordu. Rusya’da ortaya çıkan Bahar yağmurları, Bug nehri ve kolları ise Mayıs ayında dahi taşkın gösterdikleri için harekat defalarca ertelendi.

    Peki Almanya tarafında hazırlıklar bu şekildeyken Sovyetler Ne Yapıyordu?

    18. Bölüm'e Buradan Geçebilirsiniz: "SOVYETLER BİRLİĞİNDE SAVAŞ HAZIRLIKLARI"

İlginizi çekebilecek diğer olaylar

Biyografiler

  • Adolf Hitler CV
    BİYOGRAFİ
  • Van Gogh CV
    BİYOGRAFİ
  • Osho CV
    BİYOGRAFİ
  • Heinrich Himmler CV
    BİYOGRAFİ
  • Elvis Presley CV
    BİYOGRAFİ
  • Benjamin Franklin CV
    BİYOGRAFİ
  • Al Capone CV
    BİYOGRAFİ
  • Henry Ford CV
    BİYOGRAFİ
  • Fatih Sultan Mehmet CV
    BİYOGRAFİ
  • Marilyn Monroe CV
    BİYOGRAFİ
  • Che Guevara CV
    BİYOGRAFİ
  • Platon CV
    BİYOGRAFİ
  • Deniz Gezmiş CV
    BİYOGRAFİ
  • Niccolò Machiavelli CV
    BİYOGRAFİ
  • Ömer Hayyam CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.