-
Ya Timur ile İskender karşı karşıya gelseydi? Ya benzersiz Roma İmparatorluğu ile henüz kuruluş döneminde ki Osmanlı Devleti karşı karşıya kalsaydı? Baybars ve Attila gibi isimler hep zehir yoluyla mı bozguna uğrarlar? Napolyonlar'ın önüne ayakta bile zor duracak haldeki yaşlı adamlar mı çıkar sürekli? Kösedağ Savaşı sırasında savaş Selçuklu lehine giderken bir anda Sultan'ın sancağı yere düşer. Sancağı taşıyan askerin atının ayağı bir çukura girmiş ve sancaktar düşmüştür. Bunu gören ordu neye uğradığını şaşırır ve dağılmaya başlar. O gün o sancak düşmese her şey farklı olabilir miydi? Elbette Moğol ordusunun geri çekilişinde sahte ricat denen klasik süvari taktiği de söz konusu olabilir. Ama nihayetinde tarihte talihin önemini kim inkar edebilir ki? (bkz:http://bercesteyazilar.blogspot.com/2019/04/kosedag-savasi.html">http://bercesteyazilar.blogspot.com/2019/04/kosedag-savasi.html)
Türk tarihinde iki nadide isim vardır: Şah İsmail ve Yavuz Sultan Selim. Büyük işler başarmış insanlardır ikiside. Şah İsmail 14 yaşında devlet kurmuş ve Yavuz Sultan Selim 8 yıla 80 yıl sığdırmıştır. Ama gelin görün ki tarih ve talih bu iki ismi karşı karşıya getirmiştir. Dünya da iki cihangire yer yoktur. Osmanlı Devleti düzenli bir orduya ve ağır silahlara sahipken Safeviler bundan yoksundur. İşte benim merakım bu noktada başlıyor. Ya Safevilerin başında Yavuz Sultan Selim ve Osmanlının başında Şah İsmail olsaydı? Yine Osmanlı mı kazanırdı yoksa yine Yavuz mu kazanırdı? -
Tarih amalarla ya da iselerle konuşulmaz. Burada tarih konuşmaktan ziyade biraz beyin fırtınası yapmak ve tarihte talihin yerini vurgulamak istedim. Lafı da biraz gereksiz uzattım sanırım. Peki sizin görüşleriniz nelerdir?
Bu konuda 1 sayfada toplam 2 adet üst yorum vardır.