-
Bugünün Suudi Arabistan'ı, İran'ı zamanında Amerika ile yaptıkları karlı anlaşmalardan ve kurdukları OPEC'den ötürü zenginleştiler. Irak desek Saddam Zamanında gayet kuvvetli bir ekonomiye sahipti. Ama öte yandan aynı şeyi Yemen için söyleyemiyoruz. Büyük bir petrolü olmayan Yemen fakirlikle boğuşuyor.
Bazen petrol olması da yetmiyor. Nijerya'da dünyanın petrolü olmasına rağmen ABD'li petrol şirketleri tarafından açıkça sömürüldüklerinden dolayı fakirleşiyorlar.
Ama diğer tarafta bir de Avrupa ülkeleri örneği var. Petrolü olmayan ama diri ekonomisi olan.
Buradan şu çıkarımı yapmaya çalışıyorum. Bir ülkenin kalkınması için petrolünün olması her zaman yeterli değildir. Eğer kalkınmak için gerekli yatırımları ve eğitimi sağlamayan bir ülkeyseniz hele bir de petrolünüz yoksa işte o zaman bir lokma ekmeğe muhtaç hale gelirsiniz.
Ben ortadoğunun sonunu da bu şekilde görüyorum.
Hiçbirşey üretmeyip kalkınmak için herhangi bir çaba sarfetmeyen Ortadoğu ülkelerinde petrol olmasaydı durumları haraptı, petrol bitince daha da kötü olacaklar.
Hiçbiri Kanada gibi Norveç gibi petrolüne sahip çıkıp da tavrını ortaya koyamadı... -
Sanayi devriminden sonra herşey üretim ve pazar alanı bulmaya odaklandı..Yeraltı kaynaklarına sahip olmak bunun için çok önemli bir artı fakat bu sanayileşmeyi başarabilmek her ülke için kolay değil..Bu yüzden dün baharattı bugün petrol değişiyor zamanla önemli kaynaklar ama aslolan sanayileşme ve üretim..
Bu konuda 1 sayfada toplam 2 adet üst yorum vardır.