burakbilen
Birşey kapanıyorsa bu o şeyin açılabilmesinden kaynaklıdır :)
En Beğenilen Yazar Sırası
:
45
Toplam Başlık Sayısı
:
5
Toplam Puanı
:
21
Toplam Giri Sayısı
:
21
Bu Ayki Puanı
:
1
En Aktif Yazar Sırası
:
38
  • Batı Mı Daha Medeni Doğu Mu Daha Geri

    Düşünüp dururum hep bu soruyu Batı Mı Daha Medeni Doğu Mu Daha Geri?

    Tarihi incelediğimizde medeniyetin doğuda başladığını bilmeyen yoktur. medeniyet derken yanlış anlaşılmasın ilim-bilim medeniyetini kastediyorum. sümerlerde yazının başlamasıyla beraber mezopotamya bölgesinde islam dini gelene kadar oldukça büyük bilimsel ilerlemeler kaydedilmiştir. İslam dininin etkisiyle beraber İbni sina gibi bir tıp biliminin babasının dahi engellendiği tarih kitaplarında yazmaktadır. tarihimizdeki osmanlı devleti de keza aynı şekilde bir takım bilimsel ve sanatsal gelişmelere kendini kapatmıştır. (portrenin bile günah sayıldığı dönemler) şuandaki doğuya gelecek olursak sonuç çocuk yaştaki kızların evlendirilmesinden, kadınların taşlanmasına kadar yaşam dışı uygulamaların olduğu, 7/24 uyuşturucu kullanıp da 250 grama ve paraya bu kadar tamah eden şuanda başka bir millet yoktur demekten kendimi alamıyorum.

    Şimdi gel gelelim batıya... dünyada katliamları, sömürgeciliği, dini kullanmayı başlatan bir toplum olarak yayılan batı şimdi dünyanın medeniyet ekolü haline bürünmüştür. Bürünmüştür demeyelim haksızlık olması medeniyet kavramına ev sahipliği yapmıştır. gel gelelim bunun sebebine, kimse batıya sütten çıkmış ak kaşık demiyor yanlış anlaşılmasın. çünkü bu sözlükte muhafazakar arkadaşlarımında olduğunu biliyorum hemen saldırı pozisyonuna geçecekler o yüzden kimsenin savunmasını yapmadığımı belirtmek isyorum. tekrar konuya dönmem gerekirse de bu medeniyet beşiği batının, haçlı seferlerinden başladığı, kızıl derili soykırımlarına , afrika ülkelerindeki misyonerlik faaliyetlerindeyken kölelik sistemi oluşturmaya, yahudi kıyımlarından kendilerine ait olmayan topraklara hüküm sürmeye kadar adaletsizliğin dibine vurmuş olsalar da bu toplum reform ve rönesansla kendini aştı. dini kullanmak isteyene sen dur bakalım dedi, krala seni ben seçtim ben yönetirim dedi, ben savaşlardan dersimi aldım geçmiş geçmişte kaldı demeyi bildi. Bugün ateist oranı fazla ülkeler ile gelişmişlik düzeyi en yüksek olan ülkeler arasındaki doğru orantı olmasının apaçık sebeplerinden birisidir belki bu. insan haklarının en çok korunduğu ülkeler arasında batı ülkeleri yer alır. neden mi çok açık söyleyim biz hala sakız orucu bozar mı diye kendini din alimi gibi tanıtan adamlara her yıl aynı soruyu sorup defalarca kendimizi gelişteremedik ya, kütüphane sayımız hala aynı yerinde sayıyor ya, bu zamana kadar 2 tane nobel ödüllü alan kişi çıkarabildik ya, biz hala medeniyeti batıdan mı öğreneceğiniz dedik ya, türk, kürt, laz, alevi dedik diye insanların alnına kara lekeyi bastık ya...
    İşte bu yüzden sen yerinde bile kalmadın sen geriye gittin gidiyorsun... doğudaki zenginin parasını bile batının medeniyeti yiyor. neden mi çünkü doğulu parayı medeniyet sanıyor. şimdi karar sizin batı mı daha medeni doğu mu daha geri....
    0 4
  • kore savaşından sonra Kuzey kore ekonomik anlamda dibe vurmuşken güney kore nasıl patladı

    Arkadaşlar bu soruyu hep sorardım (yabancı arkadaşlarıma da) ve sonunda cevabını buldum sizle de paylaşayım.
    Hep merak etmiştim, Kore savaşından sonra sıfır ekonomiyle ayrılan Kuzey ve Güney kore iki kutba ayrılmıştı. 5 parasız bir şekilde. Peki nasıl oldu da güney kore ekonomik olarak bir anda dünya devi oldu? yatırım aldılarsa nasıl aldılar? ne yaptılar? Çok ilginç bir cevabı var.
    Kore savaşından sonra 5 parasız ayrılan Kuzey ve Güney Kore'de, Güney Kore yetkilileri kendi aralarında şu fikre sahip olmuşlardır "Şu an savaştan çıktık ve 5 paramız yok. Özel sektör yatırımlarına izin verirsek olmayan paramızı da denemelerle harcarız ve ekonomik olarak asla yükselemeyiz. Bu nedenle var olan kısıtlı bütçemizle hükümet kaynaklı 10'a yakın sanayi firması kuralım ve tüm bütçemizi bunlara yatıralım. Eğitimi bu firmalara göre düzenleyelim. Her mezun olan kişi bu şirketlerde çalışsın ve bu insanları şirketlerin ihtiyaçlarına göre eğitelim. Hem işsizliği sonlandırmış hem de nitelikli çalışan üretmiş oluruz"
    İşte bu mantıkla Güney Kore savaştan çıktıktan sonra Hyundai gibi Gemi, vagon üreten ağır sanayi firması kurmuşlar, Samsung gibi bilişim devlerine yatırım yapmışlardır. Üretip üretip ihraç etmişler, bu şirketlerin ihtiyaçları olan kişileri eğitmişler ve ekonomiyi çok kısa süre içerisinde zirveye taşımışlardır. Sonra da serbest ekonomiye imkan tanımışlar ve şirketleşmeye başlamışlardır. Şu anda dünyanın en zengin ülkesi olmasının sebebi de buymuş. Bir dipnot daha vereceğim 100 yıl önce İsveç de aynı sistemi kullanmış. Yiyecek yemek bulamayan 3 öğün patates yiyen İsveç halkı gemilerle Amerika'ya göçermiş. Çeliği işlemeye başladıktan sonra Güney Kore'deki sistemin aynısı önce İsveç'te uygulanmış ve İsveç de ekonomisini sıfırken bu şekilde zirveye oturtmuştur.
    0 8
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.