Mustfayilmz
Şerefli Bir Ölüm, Dizleri Üstünde Yaşamaktan Daha Makbuldür.
En Beğenilen Yazar Sırası
:
53
Toplam Başlık Sayısı
:
2
Toplam Puanı
:
10
Toplam Giri Sayısı
:
3
Bu Ayki Puanı
:
0
En Aktif Yazar Sırası
:
52

Mustfayilmz Sözlük Seceresi

  • Tarih'te İlk Biyolojik Savaş

    İyisin, Bayağa iyisin.
    0 0
  • Ayastefanos Antlaşması

    Ayastefanos Antlaşması, 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) sonunda imzalanan barış antlaşmasıdır.

    93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisiyle sonuçlandı. Rus ordusu, batıdan Yeşilköy'e (eski adı Ayastefanos), doğudan Erzurum’a kadar geldi. Osmanlı İmpartorluğu, barış istedi. Rus orduları başkomutanı Nikolay, barış esaslarının mütarekeyle birlikte görüşülmesi şartıyla bu isteği kabul etti ve 3 Mart 1878'de İstanbul'un Yeşilköy semtinde Osmanlı Devleti açısından ağır koşullar içeren bu antlaşma imzalandı. Buna göre:
    - Osmanlı Devletine bağlı bir Bulgaristan Prensliği kurulacak, Prensliğin sınırları Tuna'dan Ege'ye Trakya'dan Arnavutluk'a uzanacaktı.
    - Bosna-Hersek'e iç işlerinde bağımsızlık verilecek.
    - Sırbistan, Karadağ ve Romanya tam bağımsızlık kazanacak ve sınırları genişletilecek.
    - Kars, Ardahan, Batum ve Doğu Beyazıt Rusya'ya verilecek.
    - Teselya Yunanistan'a bırakılacak.
    - Girit ve Ermenistan'da ıslahat yapılacak.
    - Osmanlı Devleti, Rusya'ya 30 bin ruble tazminat ödeyecekti.

    Rusya'nını Osmanlı Devleti'ni Ayastefanos Antlaşmasıyla istediği gibi parçalanmasını istemeyen Avrupalı Devletler bu antlaşmaya itiraz ettiler, Berlin'de toplanan konferanstan sonra yeni bir antlaşma imzalandı, Berlin Antlaşması ile;
    - Ayastefanos Antlaşmasıyla kurulan Bulgaristan, üç kısıma ayrıldı.
    - Bosna-Hersek, Osmanlı Devleti'ne ait kabul edilecek fakat Avusturya tarafından yönetilecekti.
    - Karadağ, Sırbistan ve Romanya'nın bağımsızlığı devam edecek, fakat sınırları değiştirilcek.
    - Kars, Ardahan, Batum, Ruslarda kalacak fakat Doğu Beyazıt, Osmanlı Devleti'ne bırakılacak.
    - Teselya Bölgesi, Yunanistan'a ait olacak.
    - Rumeli'de ve Anadolu'da Ermenilerin oturduğu bölgelerde ıslahatlar yapılacak.
    - Osmanlı Devleti, Rusya'ya 60 milyon ruble savaş tazminatı ödeyecekti.
    0 1
  • Kadeş Antlaşması

    Dünya da ki ilk barış antlaşması, Kadeş Antlaşması

    MÖ 13. yüzyılın başında, bazı kaynaklara göre MÖ 1285, bazı kaynaklara göre ise MÖ 1296, Yılında yapılan Kadeş Savaşı sonunda Mısır Firavunu II. Ramses ile Hitit Kralı III. Hattuşili arasında imzalanmış barış antlaşmasıdır, Suriye topraklarının paylaşılması ile neticelenmiştir. Yakın Doğu’da imzalanmış ilk antlaşma olma niteliğini taşır. Şu güne kadar kaydedilmiş-bulunmuş en eski uluslararası antlaşma, olmasına karşın daha eski antlaşmaların varlığı kanıtlanmıştır. Orijinal olarak Akad dilinde yazılmış Mısır ve Hititçe'ye de kopyalanmış, eşit koşullar altında, İmzalanmış olan antlaşmanın kil tabletten kopyası Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olan Hattuşa (Boğazköy) antik kentinde yapılan kazılar sonucu 1906 yılında bulunmuştur.

    Antlaşma Öncesi
    Mısır'da II. Ramses tahta geçmiş ve genel olarak mimari yönden ülkesini güzelleştirmiştir. Ayrıca düzeni kurmak ve ülkesinin gücünü göstermek için bazı askeri seferlere çıkmıştır, Bununla beraber tahta çıktığı dönemde ülkesinin, Hitit Devleti ile olan siyasi ve ekonomik sorunlarını da sırtlamıştır. Kadeş Savaşı hükümdarlığının en önemli olaylarından biridir. Savaşın nedeni M.Ö. 13. yüzyıl başlarında Mısır ve Hitit devletlerinin birbirine eşit kuvvetler haline gelmesi, Kral Muvatallis'in ülke sınırlarına yeniden şekil vermek istemesi, I. Şuppiluliuma döneminde Hitit Prensi Zannanza’nın kraliçe Ankesenamon ile evlenmek üzere Mısır'a giderken Mısırlılar tarafından öldürülmesi, ve bu iki büyük devletin ekonomik çıkarlarının Kuzey Suriye toprakları üzerinde birleşmesidir. Bir diğer neden ise Hitit egemenliğindeki Amurru şehir devletinin Mısır safına geçmesidir, İki büyük ordu Kadeş yakınlarında karşılaşmıştırlar ve savaş burada yapılmıştır, Christian Jacq'ın "Ramses Kadeş Savaşı" isimli kitabında; II.Ramses'in büyük bir başarı kazandığından, Hititleri darmadağın ettiğinden ve o zamanki Hitit kralı II. Muvatalli’in barış için yalvardığından bahseder, Aslında ne Mısır ne de Hitit Devleti'nin Kadeş Savaşı'nın gerçek galibi olduğu söylenemez. Ancak sadece Mısır kaynaklarına bakılmayıp objektif bir yaklaşım ele alınırsa askeri açıdan Hititlerin daha başarılı olduğunu söylemek mümkündür, Savaşın ardından III.Hattuşili döneminde II. Ramses ile Kadeş Antlaşması imzalanmıştır. Anlaşmanın Doğu'daki Asur tehdidine karşı da yapıldığı savunulabilir.
    0 1
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.