sözlük kullanım rehberi
i) yeni konu nasıl açılır?
Tarihi Olaylar sözlüğünde konu açmak “arama motoru”yla başlar. Açmak istediğiniz konu başlığını arama motoruna yazıp “ara” butonuna bastığınızda, o başlık altında daha önce konu açılmamışsa “yeni konu açma” sayfasına yönlendirilirsiniz. Eğer sizden önce bir kullanıcı o başlık altında bir konu açmışsa var olan konuya yönlendirilirsiniz.
ii) Metin editörü nasıl kullanılır?
Metin editörü yorumlarınızı girdiğiniz alandır. Her sayfanın sonunda bulunur ve ilgili konuya yorum ya da yoruma bir alt yorum yapmanızı sağlar. Metin editörü fonksiyoneldir ve içerisinde bazı fonksiyonların kısaltmaları yer alır. Şimdi, bu kısaltmaların ne ifade ettiklerini ve ne işe yaradıklarını inceleyelim.
-
Etiket
Etiket, yazdığınız yorumun neyle alakalı olduğunu belirtmenize yarar. Instagram ve Twitter’daki hashtag mantığının aynısıdır. Tek fark şudur: “burada etiketleyeceğiniz kelimenin başına # koymazsınız”. Dilediğiniz kadar etiket yazabilirsiniz, tek yapmanız gereken bunları virgülle ayırmaktır. Etiketin birleşik kelime olması gerektiğini de ayrıca belirtelim. (Örnektir)* etiketler: bilimadamı, mucit, tesla (bu şekilde 3 etiket belirtmiş olursunuz. # işareti kullanmadık, sadece virgülle ayırdık.)
-
Bkz
“Bkz” açılımı “bakınız” olan bir komuttur. Bakınız komutu, belirttiğiniz kelimeyi veya kelimeleri sözlük içerisinde aratır. Örneğin “türkiye” kelimesi için “bakınız” komutu verirseniz editör “türkiye” kelimesini linkler ve sizin yorumunuzda linkle halde duran bu kelimeye basan diğer kullanıcılar varsa sözlükteki “türkiye” konusuna yönlendirilir. Yoksa bu konuyu açabilecekleri “yeni konu açma sayfası”na yönlendirilir.
Bkz’ye bastığınız zaman metin editöründe şu belirir:
“(bkz: )” burada yapmanız gereken “:” ile “)” arasına kelimeyi veya kelimeleri yazmaktır. (bkz: türkiye) yazıp göndere bastığınız zaman, paylaşımda (bkz: türkiye) görürsünüz fakat bu sefer “türkiye” kelimesi ön yüzde etiketlenmiş olarak gözükür ve bu kelimeye basanın varsa “türkiye” konusuna yoksa bu başlıkta bir konu açmak üzere “yeni konu açma sayfasına” gitmesini sağlar.
-
“
Metin editöründeki bu fonksiyona “gizli bakınız” denir. Bkz fonksiyonu ile aynı görevi görür. Ek olarak yorum paylaşıldıktan sonra linklenen kelimenin başında “bkz: “ yazısını göstermez, gizler. Burada türkiye kelimesine gizli bakınız fonksiyonu vermek için metin editöründeki “ kısaltmasına basınız.
İki tırnağın arasına linklenecek kelimeyi yazınız. Örneğin yine türkiye’yi linklemek istiyoruz şöyle yazmalıyız ‘türkiye’. Gönder’e bastıktan sonra türkiye kelimesi önünde bkz: olmadan, sadece türkiye olarak linklenecektir. Ve bu linkli kelimeye basanın varsa “türkiye” konusuna yoksa bu başlıkta bir konu açmak üzere “yeni konu açma sayfasına” gitmesini sağlayacaktır.
-
tarihiolaylar.com’da bkz
Bu fonksiyon sadece tarihiolaylar.com’a özel bir fonksiyondur. Yazdığınız kelimeyi sözlükte değil tarihiolaylar.com’un tüm diğer kategorilerinde aratır.
Bunu şu şekilde gerçekleştirirsiniz:
Önce editörde yer alan “tarihiolaylar.com’da bkz” butonuna basınız. Editörün metin alanında “(tobkz: )”nin çıktığını göreceksiniz. Yine “:” ile “)” arasına aratmak istediğiniz kelimeyi yazınız. Mesela “tesla” kelimesine” tobkz” emri verelim. (tobkz: tesla) yazıp gönder dediğimizde ön yüzde (tobkz: tesla) yazısını göreceksiniz fakat tesla kelimesinin linklenmiş olduğunu da fark edeceksiniz. “tesla”ya basanlar ise Tarihiolaylar.com içerisinde “tesla” geçen tüm başlıkları kategori kategori görme şansı yakalayacak. Tesla’yla ilgili biyografiler, galeriler ve diğer tüm paylaşımlar. Bu fonksiyon kısaca içerisine yazdığınız kelimeyi sözlükte değil site içerisinde aratır.
-
@bahset
Bu fonksiyon ise instagram’dan veya twitter’dan da bildiğiniz “mention” fonksiyonudur. Bir arkadaşınızın bir yorumu veya bir konuyu görmesini isterseniz ya da ona atıfta bulunmak isterseniz başına @ işareti koyup arkadaşınızın nickini yazmanız yeterlidir. Kendisine anında bildirim gider ve sizin hangi konuda, hangi yorumda kendisinden bahsettiğinizi görme fırsatı yakalar. Twitter ve instagram ile aynı mantıkta çalışır.
iii) Yoruma Resim Nasıl Eklenir?
Resim eklemek için tek yapmanız gereken resmin linkini metin editörüne (yorum, giri yazdığınız alan) yapıştırmaktır. Hepsi bu kadar. Yorumunuz bittikten sonra “Gönder” tuşuna bastığınızda yapıştırdığınız link resme dönüşecektir. Yorum gönderildiğinde insanlar artık linki değil resmi görüyor olacaklar.
Burada aklınıza şu soru takılmış olabilir “Resmin linkini nereden bulacağım?” Bu da oldukça kolay bir işlemdir.
-
Eğer resim internette gezinirken karşınıza çıktıysa, ister google’da olun ister herhangi bir sitede, resmin üzerine gelin ve mouse ile sağ tıklayın. Şimdi karşınıza gelen seçeneklerden “Resim URL’sini kopyala”ya basın. İşte bu kadar! linki kopyaladınız. Şimdi sözlükteki metin editörünün içerisine gelin ve burada CTRL+v ya da mouse’unuz sağ tuşuna tıklayıp “Yapıştır” a tıklama yöntemiyle kopyaladığınız linki yapıştırın.
-
Resim bilgisayarınızdaki bir resim ise hizliresim.com gibi aracı sitelere gidip resminiz için bir link oluşturabilirsiniz.
iv) Yoruma Video Nasıl Eklenir?
Video’yu sadece Youtube’dan ekleyebilirsiniz. Bu işlem de oldukça kolaydır. Yorumunuza eklemek istediğiniz videonun Youtube linkini metin editörüne yapıştırınız. Hepsi bu kadar. Yorumunuz bittikten sonra “Gönder” tuşuna bastığınızda yapıştırdığınız link Youtube videosuna dönüşecektir. Yorum gönderildiğinde insanlar artık linki değil videoyu görüyor ve Youtube’a gitmelerine gerek kalmadan sözlük üzerinden oynatabiliyor olacaklar.
v) Profil ve Hesap Bilgileri Nasıl Değişir?
Giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede profil resminizi göreceksiniz. Mouse ile resmin üzerine geldiğinizde bir alan açılacaktır. Buradan “hesap ayarları” bölümüne gittiğinizde tüm bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
vi) Yorumun altındaki ikonlar neleri temsil ediyor? (Soldan Sağa)
Beğen: Yorumu beğendiğinizi belirtirsiniz.
Beğenme: Yorumu beğenmediğinizi belirtirsiniz.
Favori: Yorumu favoriye almanızı sağlar. Profil sayfanızdaki favorilerim bölümünden hem siz hem de sizin profilinizi ziyaret edenler favoriye aldığınız yorumları görebilir.
Alt Yorum: Yoruma alt yorum yapmanızı sağlar.
Mesaj: Kullanıcıya özel mesaj atmanızı sağlar. Attığınız mesaj kullanıcının mesaj kutusuna düşer.
Şikayet: Bu ikonu sadece acil durumlarda kullanınız. Siyasi tartışma yaratacak, kişileri provoke edecek ya da küfür, aleni cinsellik içeren yorumları şikayet ederseniz o yorumdan haberimiz olmasını sağlarsınız ve kriterlerimize göre uygunsuz bir yorum ise kaldırma işlemini hemen gerçekleştirmemiz için bize yardımcı olmuş olursunuz. Şikayet almaya devam eden hesaplar incelemeye alınır.
Düzenle: Bu ikonu görüyorsanız yorumu siz yapmışsınız demektir. Bu ikon yorumunuzu tekrar tekrar düzenlemenizi sağlar.
Sil: Bu ikonu da görüyorsanız yine yorumu siz yapmışsınız demektir. Bu ikon da yorumunuzu geri dönüşü olmayacak bir şekilde silmenizi sağlar.