Tarihteki En Şiddetli Tsunami Bundan 73 Bin Yıl Önce Yaşandı

    Eklenme Tarihi : 5 Ekim 2015 - Pazartesi 13:39

    Bilim adamları, tsunaminin gezegenimizdeki tarihini araştırdı. Bu zamana kadar ki en büyük olan tsunaminin bundan tam 73 bin yıl önce meydana geldiğini ve yüksekliğinin 245 metre olduğunu ortaya çıkardı.

    Bilim adamları tarafından tsunaminin gezegenimizdeki tarihi incelendi. Çıkan sonuç ise tüyler ürpertici oldu.

    'Science Advances' isimli dergide çalışmalarını yayınlayan bilim adamlarına göre bu zamana kadar oluşan tsunmilere Fogo Yanardağı'ndaki ani çökme neden oldu. Bu çökmeyle de beraber 160 kilometreküplük kaya ve topraklar denize düşerek devasa dalgalara sebebiyet verdi. Zaten günümüzde Fogo adasında yer alan 2 bin 829 metre yükseklikteki Fogo yanardağı dünyanın en aktif yanardağlarından biri olup her 20 yılda bir şiddetli patlamalara neden oluyor.

    Bilim insanları tsunaminin tarihini araştırmak için Afrika'nın batısında yer alan Atlas Okyanusu'ndaki Cape Verde Adaları'ndaki 10 ada ve 8 adacık üzerinde araştırma yaptı.

    Yapılan araştırmalarda günümüzde üzerinde 250.000'e yakın kişinin yaşadığı Santiago adasının derinliklerinde 770 ton ağırlığında olan dev kayalar çıktı. Ve tarihin en büyük tsunamisinin bundan 73 bin yıl önce yaşandığını boyunun da 245 metre olduğu açıklandı. 

    Araştırmada görevli Colombia Üniversitesi Lamont-Doherty Yeryüzü Gözlemevi'nden Ricardo Ramalho konuyla ilgili "Bu, dünya tarihinde yaşanmış en büyük tsunami olmalı. 2004'te Hint Okyanusu'nda ve 2011'de Japonya'da meydana gelen tsunamiler bunun yanında küçücük kalıyor" ifadesini kullandı.


Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.