Etiyopya'daki Omo Kabileleri - 2

Etiyopya'daki Omo Kabileleri - 1 paylaşımının devamıdır.

Kaynak: Omo Vadisi Kabileleri- Tarihiolaylar.com

1- Konso Kabilesi

En varlıklı kabilelerden biri olarak kabul edilen Konso kabilesi renkli kumaşlar ve pileli etekleriyle bilinirler. Etiyopya’nın dağlık bölgelerinde yaşayan Konso kabilesi 250.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Arazilere taşlar yerleştirip yaşam alanlarını kurmaktadırlar. Kuzey Etiyopya ve Omo Vadisi arasında yer almasından ötürü iki bölge arasında ticaret kolu olarak görülmektedir. Diğer kabilelerden daha iyi bir sulama ve teraslama sistemine sahip oldukları için daha rahat geçinmektedirler. Sorgum, mısır, pamuk, kahve ve fasulye yetiştirdikleri ürünler arasındadır. Diğer kabilelerde olduğu gibi Konso kabilesinde de çok eşlilik söz konusudur. Köy nüfusları genellikle 1500 kadardır. Konso kabilesi yaşlılar konseyi tarafından yönetilmektedir. Hem ergenlik çağına gelen genç erkekler adına hem de yaşadığı esnada düşman ve hayvan öldüren yaşlılar için “ Waga” adını verdikleri heykeller dikiliyor.

2- Kwegu Kabilesi

Diğer adıyla Muguji kabilesi, Mago Nehri yakınlarındaki köylerde yaşayan en küçük kabilelerdendir. Diğer kabilelere nazaran daha yoksul ve daha güçsüzdürler. Sığır yetiştiriciliği değil de daha çok balık avlama ve karada avcılık ile geçinirler. Karo kabilesiyle akrabalıkları olan Kwegu Kabilesi Omo Vadisinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan kabilelerinden biridir.

3- Tsemay Kabilesi

Tsemay Kabilesi yarı kurak bir bölgede yaşamaktadırlar. Bu sebeple geçim kaynakları hem tarım hem de hayvancılıktır. Sorgum ya da pamuk, yetiştirdikleri ürünler arasındadır. Genç bekâr kadınlar v şeklinde kısa kıyafetler giyerken evli kadınlar uzun etekler giymektedirler. Hamer kabilesiyle çok ortak yanı olan Tsemay Kabilesi kıyafet ve aksesuar yönünden çok benzerlik gösterir. Tsemay kadınları tıpkı Hamer kadınları gibi saçlarına tereyağı, su ve kırmızı kil ile hazırladıkları karışımı saçlarına uygularlar. Fakat Tsemay kadınlarının saçları Hamer kadınlarına oranla daha kısadır. Başlık parası olarak sığır, bal, tahıl veya kahve alınır.
Tsemay Kabilesi ile ilgili detaylı bilgi için buradan Tsemay Kabilesi adlı paylaşıma gidebilirsiniz.

4- Bodi Kabilesi

Bodi kabilesini diğer kabilelerden ayıran farklı bir geleneği var. Haziran düzenledikleri bir törende genç erkekler yarışır ve yarışın kuralı ise çok kilolu olmaktır. Bodi kabilesinin en fazla tükettiği besinler bal ve süttür. Erkekler haziran ayında düzenlenen yarışı kazanabilmek için 6 ay boyunca inek kanı ve süt içip kilo almaya çalışırlar. Çünkü bu köyde kilolu erkek yakışıklı erkek olarak görülüyor. Yarışmayı kazanan kişiye kabile tarafından unvan verilir.
Bodi kabilesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için buradan Bodi Kabilesi paylaşımına gidebilirsiniz.

5- Dassanech Kabilesi

Yaşadıkları bölgenin verimsiz ve kurak topraklara sahip olmasından dolayı sık sık göç ederler. Hayvancılıkla geçinmeye çalışsalar da yaşanan kuraklıklar buna fırsat verememektedir. Balık ve timsah avlamak onların yaptıkların en yaygın işler arasındadır. Dimi” adını verdikleri gelenekte babalar kızlarının gelecekteki evliliklerini kutsarlar. Tören esnasında 10-30 arasında büyük baş hayvan kesilmektedir. Hayvanın dışkısıyla hazırladıkları karışımı vücutlarına sürerek dans ederler. Hayvan dışkısı onlar için büyük önem arz etmektedir.
Dassanech Kabilesi ile ilgili detalı bilgi için buradan Dassanech Kabilesi paylaşımına gidebilirsiniz.

6- Turkana Kabilesi

Kuzey Kenya’da ki Turkana Gölü yakınlarında yaşamaktadırlar. Afrika’da ki kabileler arasındaki en tehlikeli kabilelerden biridir. Yaşadıkları bölgede su besin kıtlığının yaşanmasından dolayı çok fazla kabile savaşına dâhil olurlar. Akuj adını verdikleri tanrıları için hayvan kurban ederler. Daha iyi şartlarda yaşamak için farklı bölgelere göç ederler. Sığır yetiştiriciliği onlar için büyük geçim kaynağıdır. Yaşayabilmek adına yaptıkları göçlerde deve, eşek, keçi ve koyun gibi hayvanlarda yetiştirirler. Giyim tarzları ise renkli kolye ve bileziklerden oluşmaktadır. Erkekler öldürdükleri her düşman ve hayvan için vücuduna dövme yaptırıp statüsünü ya da gücünü gösterir. Vücutta mavi, kırmızı ve sarı boyalar ile süslemeler yapılır. Turkana kabilesinin diğer kabilelerden en büyük farkı sünneti kabul etmemesidir. Evli bayanlar taktıkları kolyeler ve farklı giyim tarzlarıyla fark edilirler.

7- Afar Kabilesi

Afar kabilesi Omo kabileleri arasındaki en eski kabilelerden biri olarak görülmektedir. Etiyopya, Dijibouti ve Somali’da yaşamaktadırlar. Çöl hayatının zorluklarıyla başa çıkmaya çalışan Afar kabilesi ismini de buradan almaktadır. Afar’ın anlamı toz demektir. Kuraklık sebebiyle sık sık göç eden Afarlar koyun, keçi ve develer ile geçimlerini sağlamaktadırlar. Çok sık göç etmelerinden dolayı “ ari” isimli çadırlarda konaklarlar. Afar kadınları belden aşağısını örten “Sanafil” adını verdikleri kahve ya da mavi tonlarındaki kumaşlar, mavi başörtüleri ve saç süsleriyle tanınırlar. Afar kadınları güzel görünmek adına yüzlerini kırmızı toprakla boyayıp dudaklarının altını delerek çeşitli aksesuarlar takıyorlar. Evlilik öncesi kız ve erkekler sünnet edilir.

8- Dorze Kabilesi

Soğuk bir iklim bölgesinde yaşayan dorzeler bütün bir sene boyunca neredeyse her gün sis içerisinde yaşarlar. Dorze kabilesi diğer kabileler arasında nam salmış bir kabiledir. Pamuk dokumacılığıyla geçimlerini sağlayan Dorzeler bu alanda kendilerini hala geliştirmektedirler. Kendilerine ait olan pamuk dokuma kooperatifi ile hem geçimlerini sağlayıp hem de büyük bir nam salmaktadırlar.
Dorze kabilesi ile ilgili detaylı bilgi almak için buradan Dorze Kabilesi adlı paylaşıma gidebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer galeriler

Biyografiler

  • Adile Naşit CV
    BİYOGRAFİ
  • Osho CV
    BİYOGRAFİ
  • Sabiha Gökçen CV
    BİYOGRAFİ
  • Henry Ford CV
    BİYOGRAFİ
  • Galileo Galilei CV
    BİYOGRAFİ
  • Ismael Zambada Garcia CV
    BİYOGRAFİ
  • Nejat Uygur CV
    BİYOGRAFİ
  • Van Gogh CV
    BİYOGRAFİ
  • Franklin D. Roosevelt CV
    BİYOGRAFİ
  • Mao Zedong CV
    BİYOGRAFİ
  • Alan Turing CV
    BİYOGRAFİ
  • Abraham Lincoln CV
    BİYOGRAFİ
  • Nasrettin Hoca CV
    BİYOGRAFİ
  • Deniz Gezmiş CV
    BİYOGRAFİ
  • Sokrates CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.