Dünyanın Önemli Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Dünya'nın son 200 yılda artan sanayileşme hareketiyle birlikte gelen çevre felaketlerini göz önüne aldığımızda, yenilenebilir enerji kaynaklarının vazgeçilmezliği ortaya çıkıyor. Yenilenebilir enerji, ürettikçe dünyaya da kazandıran çift kazançlı bir sistem aslında. Gelin hep birlikte yenilenebilir enerjinin hangi alanlarda kullanılıp, hayatımızı kolaylaştıracağını beraber inceleyelim.

1- Hidrojen Enerjisi

Hidrojen, tükenmeyen bir enerji olması nedeniyle listemizin en göze çarpan başlıklardan birisidir. Öyle bir durum ki, hidrojen ile çalışan bir araba yapıldığında bir depoyla binlerce kilometre yol kat edebilmektedir. Enerjinin nasıl elde edildiğini inceleyecek olursak, Hidrojen enerjisi, atmosferde bulunan saf hidrojenlerin, oksijen ile bileşime sokulmasından ortaya çıkmaktadır.

2- Jeotermal Enerji

Depremlerin bir numaralı nedeni olan fay hatlarının çatlaklığıyla ortaya çıkan mucizevi enerjilerden birisi de jeotermal enerjidir. Kimi yerlerde kendiliğinden, kimi yerlerde ise sondajlama tekniğiyle yeryüzüne çıkartılan sıcak sular sayesinde elde edilen jeotermal enerji birçok alandaki enerji ihtiyacının tamamını karşılayabilir. Öyle ki yıllardır jeotermal enerji kullanan İzlanda'nın tamamı günümüzde jeotermal enerji ile ısınmaktadır.

3- Hidroelektrik Enerjisi

Kaynağı su olan hiroelelektrik santrallerinin çalışma prensibi, bir havza veya barajda biriktirilen su kütlesini kademeli olarak akıtmaya ve bu akıştan kinetik enerji elde etmeye dayanır. Günümüzde Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke hidroelekrik santrallerine sahiptir.

4- Rüzgar Enerjisi

Hiç tükenmeyen enerjisiyle birlikte rüzgarın enerjideki kullanımı asırlar öncesine, yel değirmenlerinin inşasına ve yelkenli gemilerin yapımına kadar dayanmaktadır. Rüzgar enerjisi, günümüzdeki gelişmiş devletlerin bir çoğunun nükleer enerjiden sonraki bir numaralı enerji seçeneği haline gelmiştir.

5- Dalga Enerjisi

Dalga enerjisi, deniz ve okyanuslarda meydana gelen dalgaların oluşturduğu titreşim ve akımla birlikte elde edilen enerji türüdür. Dünya'nın neredeyse bütün sahilleri bu enerji için müsait olup, genel anlamdaki potansiyeli Dünya'daki tüm kömürsel enerji kaynaklarının binlerce katına eşittir.

6- Gel-Git Enerjisi

Üretimi sadece okyanuslarda olabilen bu enerjinin kaynağı yılın belirli günleri Ay'ın Dünya yüzeyine yaklaşmasıyla ortaya çıkan gel-gitlerdir. Gel-gitlerin yarattığı enerjinin depolanması da gel-git enerjisinin kullanımını mümkün kılan ana etkendir. Günümüzde okyanusa sahili olan Rusya, Kanada ve Hindistan, bu alanın öncü devletlerindendir.

7- Güneş Enerjisi

Adından da anlaşılabileceği gibi kaynağı, hergün Dünya'yı ısıtan Güneş'in olduğu bu sistemde; tüm dünyanın enerji ihtiyacının büyük bir bölümü karşılanabilir. Durum öyle ki, artık günümüzde elektrikle çalışan hibrit otomobillerin de üretilmesiyle birlikte dünyayı daha temiz günlerin beklediğini söyleyebiliriz.

8- Biyo Enerji

Biyo Enerji, doğada var olan bitkisel ürünlerden elde edilen gaz çeşididir. Dünya'da bu alanda son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirilmektedir. Dünya'nın en kalabalık iki ülkesi olan Çin ile Hindistan, enerji kaynaklarının birçoğunu biyo enerjiye çevirme konusunda yoğun ar-ge çalışmaları yapmaktadır. Biyo enerjinin nasıl üretildiğine göz atacak olursak, oksijensiz ortamda tutulan bitkilerin fermantasyonu sonucu ortaya çıkan gazın kullanılmasıdır.


Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.