Dünyanın En Önemli Toprak Anlaşmazlıkları

Söz konusu ülkeler arasındaki çıkarlar olunca sanıyoruz en medeni ülkelerin bile gözü kararabiliyor. Ülkeler fazladan topraklara sahip olmak için yıllarca savaş halinde olmuş, bir çok kişinin kanı dökülmüş ve ve yaşamlarına son verilmiştir. Bu galerimizde dünyada halen sürmekte olan toprak anlaşmazlıklarını sizlerle paylaşıyoruz. 

 

1- Orange Nehri Sınır Hattı Anlaşmazlığı

Yıllarca Namibya’yı işgal altında tutup sömüren Güney Afrika ile Namibya arasında var olan krizdir. Güney Afrika sınır olarak Orange Nehrinin kuzeyini gösterirken, Namibya ise nehri sınır olarak benimsemektedir.

2- Malavi Gölü Anlaşmazlığı

Malavi ile Tanzanya arasında meydana gelen anlaşmazlığın temeli 1890 yılında Almanların bölgeyi ele geçirmesinden sonra yerli halk ile yapılan anlaşmaya dayanmaktadır. Malavi devleti, gölde bulunan Lundo ve Mbambo adalarının gölün doğal bir parçası olup Malavi’ye ait olduğunu iddia ederken, Tanzanya ise durumun tam tersini iddia etmektedir.

3- Kpeaba Köyü Anlaşmazlığı

Gine ile Fildişi arasındaki anlaşmazlığın kaynağı, Gine’nin Fildişi tarafından gelen saldırılar karşısında 50 vatandaşının ölmesidir. Bu olaydan sonra Fildişi hükümetinin toprak bütünlüğünü korumadığı gerekçesiyle Gine'nin sınır hattındaki Kpeaba köyünü 2013’te ele geçirmesiyle oluşan bir anlaşmazlıktır.

4- Kangwane Anlaşmazlığı

Güney Afrika ile komşusu Svaziland arasında yaşanan ve Güney Afrida’ki ırkçı Apartheid (Beyaz ırkı siyah ırktan üstün gören anlayış) yönetimin Svaziland’a ait olan Kangwane bölgesini geri istemesiyle birlikte oluşan anlaşmazlıktır. Henüz çözüme kavuşmamıştır.

5- Kaka Sahrası

2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan ile Sudan arasında bulunan ve geçiş güzerhağında bulunduğu için önem arz eden bölge için her iki ülkede hak iddia etmektedir. Şuan itibariyle BM barış gücü bu alanda görev yapmaktadır.

6- Heglig Anlaşmazlığı

Güney Sudan ile Sudan Devleti arasındaki anlaşmazlığın sebebi petrol kuyularının olduğu Heglig bölgesinin uluslararası kamuoyu tarafından Sudan’ın olarak tanınmasına rağmen 2012’de Güney Sudan tarafından işgal edilmesidir.

7- Bir Tawil Anlaşmazlığı

Mısır ile Sudan arasında yaşanan anlaşmazlığın nedeni yıllar önce Britanya İmparatorluğu tarafından cetvelle çizilen sınırlardır. Her iki ülke de çorak topraklar olan Bir Tawil’i istememekte, sulak alanlara sahip olan Halaib’i istemektedir.

8- Halaib Üçgeni Anlaşmazlığı

Yine Mısır ve Sudan arasında geçen anlaşmazlığın sebebi her iki ülkenin de Halaib Üçgeni olarak belirtilen ve yemyeşil meralara sahip bölgeyi yönetmek istemesinden kaynaklıdır. Bölge Mısır himayesinde otonom bir bölge olarak idare altına alınmıştır.

9- Chagos Adaları Anlaşmazlığı

1946-1978 yılları arasında sömürgelerini terketme politikası uygulayan İngiltere’nin Hindistan’ın 1600 km ötesindeki Chagos Adalarının yönetimini Mauritius ada devletine bırakmaması sonucu oluşan anlaşmazlıktır. İngiliz devleti adayı askeri gemileri için lojistik üs olarak kullanmaktadır.

10- Badme Anlaşmazlığı

1998 yılında Etiyopya’nın denizlere açılma amacıyla sınır sorunlarını bahane edip savaş açtığı Eritre’den kazandığı toprak parçasıdır. Etiyopya, savaşta amacına ulaşamamış yalnız kavşak niteliğindeki Badme bölgesini ele geçirmiştir.

İlginizi çekebilecek diğer galeriler

Biyografiler

  • Marilyn Monroe CV
    BİYOGRAFİ
  • Henry Ford CV
    BİYOGRAFİ
  • Deniz Gezmiş CV
    BİYOGRAFİ
  • Vladimir Lenin CV
    BİYOGRAFİ
  • Alexander Graham Bell CV
    BİYOGRAFİ
  • Mao Zedong CV
    BİYOGRAFİ
  • Van Gogh CV
    BİYOGRAFİ
  • Kanuni Sultan Süleyman CV
    BİYOGRAFİ
  • Marco Polo CV
    BİYOGRAFİ
  • Nikola Tesla CV
    BİYOGRAFİ
  • II. Abdülhamid CV
    BİYOGRAFİ
  • Jean-Jacques Rousseau CV
    BİYOGRAFİ
  • Joseph Goebbels CV
    BİYOGRAFİ
  • Hulusi Kentmen CV
    BİYOGRAFİ
  • Alan Turing CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.