René Descartes CV

MODERN FELSEFECİ, FİLOZOF, AKADEMİSYEN, MATEMATİKÇİ, BİLİM ADAMI (1596 - 1650)
"Düşünüyorum o halde varım" sözüyle var oluşun başlangıcını tanımlayan matematikçi ve filozof René Descartes, modern felsefenin babası olarak bilinir.

İsim Soyisim : René Descartes
Adresi : Saint-Germain-des-Prés Manastırı, Paris, Fransa
Doğum Tarihi : 31 Mart 1596
Doğum Yeri : La Haye, Touraine, Fransa
Ölüm Tarihi : 11 Şubat 1650
Ölüm Yeri : Stockholm, İsveç
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    Royal Henry-Le-Grand Koleji
    La Flèche, Fransa (1607 - 1614)
    René Descartes 3 kardeşin en küçüğüdür. Descartes, annesini doğduktan kısa bir süre sonra kaybetmiştir. Babası ise çocuklarını ananelerinin yanına göndermiştir. Babası, çocuklarını ananelerine göndermiş olsa da eğitimleri üzerinde çok titizlikle durmuştur. René Descartes'i 8 yaşında bir cizvit koleji olan Royal Henry-Le-Grand kolejine yatılı olarak göndermiştir. Burada 7 yıl boyunca eğitim alan Descartes iyi bir öğrenci olmuştur. Genellikle üzerine çalıştığı konular ise şunlardır; konuşma sanatı, mantık, matematiksel sanatlar, müzik, astronomi, metafizik, natürel felsefe ve etik. Bütün bu alanlar Descartes'e ileride iyi bir filozof olması için temel oluşturmuştur.
    Poitiers Üniversitesi
    Hukuk Bölümü Lisans Derecesi, Poitiers, Fransa (- 1618)
    Descartes, babasının isteği üzerine Poitiers Üniversitesi'nde hukuk eğitimi almıştır. Lisans eğitimini tamamlamış olan Descartes, Paris'e taşınmış ve gençliğini hem gezerek hem de vizyonunu geliştirerek geçirmiştir.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Profesyonel Asker
    (1618 - )
    Descartes, profesyonel bir asker olma hırsıyla 1618'de Hollanda’da bulunan Nassau’lu Maurice komutasındaki Breda Ordusu’na katılmıştır. Burada Simon Steven tarafından kurulmuş olan resmi askeri mühendislik eğitimini almıştır. İleri matematik bilgisini burada geliştirmiş olan Descartes, matematik çalışmalarını hızlandırmak için cesaret bulmuştur. Descartes'in matematik merakı bir Dordrecht Okulu'nun müdürü olan Isaac Beeckman ile tanışmasını sağlamıştır. Beraber serbest düşme, katener, konikler ve akışkanlar statiği üzerine çalışmışlardır. İkisi de matematiği ve fiziği birleştirecek bir metodun olması gerektiğine inanmışlardır. Descartes Bavyara Dükü Maximillian'ın hizmetindeyken Prag'da Tycho Brahe'nin laboratuvarını, Regensburg'da da Johannes Kepler'in laboratuvarını ziyaret etmiştir. Descartes'ın biyografisini yazan Adrien Baillet'e göre, Descartes 10-11 Kasım 1619'da (St. Martin's günü) soğuktan kaçmak için kendisini büyük bir fırının içerisine kapatmıştır. Burada kutsal bir ruh ona, yeni bir felsefe geliştirmesi için ilham vermiş ve Descartes orada üç imge görmüştür. Fırında bulunduğu süreçte analitik geometriyi formülüze edip, matematiksel metodu felsefeye uyarlama fikrini oluşturmuştur. Gördüğü imgelerden biri de bilim arayışı olmuş, bu arayış Descartes'in felsefesinin temelini oluşturmuştur. Descartes, gerçek bilgiyi arama yoluna kendini adamıştır. Descartes, bir de gerçeklerin kesin bir şekilde birbirine bağlı olduğu sonucuna varmıştır. Bu görüşü şunu ifade etmiştir: "Gerçek bir bilgi bulduğunuzda bu bilgiyi mantıklı çıkarımlarla geliştirin". Bu da Descartes'den sonra gelen tüm bilimlerin gelişme metodunu oluşturmuştur. Descartes varoluş gerçeği üzerine düşünmüş ve daha sonra varoluşun başlangıç noktası olan o meşhur sözünü söylemiştir: "Düşünüyorum, o halde varım."
    Filozof
    Fransa, Hollanda, İsveç
    Descartes, 1622'de Fransa'ya geri dönmüş ve Avrupa'nın diğer başkentlerine de seyahatler düzenlemiştir. 1623’te tüm mal varlığını satarak La Haye’ye gitmiş ve hayatının sonuna kadar bu gelirle geçinmiştir. Bu noktadan sonra kendisini modern felsefeyi geliştirmeye adayan Descartes hayatı boyunca yayınlar çıkarıp, makaleler yazmıştır. 1628’de Hollanda’ya dönmüş ve 1649’a kadar burada yaşamıştır. Descares'in Amsterdam'da hizmetçi bir kız olan Helena Jans van der Strom ile bir ilişkisi olmuş ve bu ilişkiden Francine isimli bir kız çocuğu dünyaya gelmiştir. Francine doğumundan 5 yıl sonra 1640'da kızıl hastalığından ölmüştür. Bu ölüm Descartes'i oldukça etkilemiş olayın ardından Descartes'ın ağladığı söylenmiştir. Descartes, Hollanda'da kaldığı süre boyunca Franeker, Utrecht ve Leiden Üniversite'lerinde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Franeker Üniversite'sinde Hollandalı geometrici ve astronom Metius'un altında çalışmış, Leiden Üniversite'sinde ise Jacob Golius ile matematik çalışmıştır. Hollanda'da bulunduğu süre içerisinde çok fazla lokasyon değiştiren Descartes yine de yayınlarının tümüne yakınını burada oluşturmuştur. Descartes, bir dönem Roman Katolik Kilise'si tarafından suçlanmış, kitapları yasaklanmıştır. René Descartes 11 Şubat 1650’de Stokholm, İsveç’te, Fransız büyükelçisinin evini ziyaret ettiği sırada hayatını kaybetmiştir. Descartes, İsveç’e Kraliçe Christina tarafından, kendisine öğretmenlik yapması için davet edilmişti. Ölümünün sebebinin zatürre olduğu söylenmiştir, fakat öldürüldüğü şüpheleri de açıklığa kavuşturulamamış bir soru işareti olarak kalmıştır.
  • ESERLERİ
    Eser Adı Eserin Türü Tarihi
    Compendium Musicae (Kısa Müzik) Yazılı Eser 1618
    Regulae ad directionem ingenii 
    (Aklın Yönetimi İçin Kurallar)
    Yazılı Eser (1626-1628)
    Le Monde (Dünya) ve L'Homme (Adam) Yazılı Eser (1630-1633)
    Discours de la méthode
    (Yöntem/ Metod Üzerine Konuşma)
    Yazılı Eser 1637
    La Géométrie (Geometri) Yazılı Eser 1637
    Meditationes de prima philosophia
    (İlk Felsefe Üzerine Düşünceler)
    Yazılı Eser 1641
    Principia philosophiae 
    (Felsefenin İlkeleri)
    Yazılı Eser 1644
    Notae in programma
    (Programlamanın Notları)
    Yazılı Eser 1647
    La description du corps humain
    (İnsan vücudunun Tanımı)
    Yazılı Eser 1647
    Responsiones Renati Des Cartes…
    (Yeniden Descartes Cevapları)
    Yazılı Eser 1648
    Les passions de l'âme 
    (Ruhun Tutkuları)
    Yazılı Eser 1649
    Musicae Compendium (Müzik Özeti) Yazılı Eser 1656
    Correspondence(Yazışma) Yazılı Eser 1657
  • GÖRÜŞLERİ
    Görüşün Adı
    Doğa Bilimi
    Descartes, doğa biliminin gelişmesi için mantıklı çıkarımlar yapılması gerektiğini savunmuştur ve bunu savunan ilk düşünürdür. Her gerçek bir diğer gerçeği doğurur mantalitesiyle hareket etmenin doğa felsefesini kavrayabilmenin yolu olarak görmüştür. “Tüm felsefe bir ağaç gibi olduğundan; metafizik kök, fizik gövde, ve diğer bilimler bu gövdeden dallanan dallardır, bu dallar üç ana başlığa indirgenebilir : Tıp, mekanik ve etik. Ahlakın bilimiyle, bilgeliğin son derecesi olan, diğer bilimlerin en yüksek ve en mükemmel bütün bilgisini anladım.”
    Düşünce
    Descartes'e göre kesin olan tek bir prensip vardır: "Düşünce". Düşünce varoluşun kesin kanıtıdır. Duyular yanılabilir. Bunu kanıtlayabilmek için Descartes mum ile ilgili bir görsel sunar: Bir mumu ele alır, duyuları mumun kesin özelliklerini ona bildirir şekli, dokusu, boyutu, rengi ve kokusu gibi. Descartes, mumu ateşe doğru tuttuğunda, mumun karakteristik özellikleri tamamen değişir ama mum karakteristik özellikleri değişmiş olsa da hala özünde mumdur. Duyuları onu farklı bir şekilde bilgilendirse de, o hala aynı mumdur, sadece şekli değişmiştir. Dolayısıyla Descartes, mumun doğasını uygun bir şekilde anlayabilmek için, insan duyularını bir kenara bırakmalı ve düşünerek aklını kullanmalı sonucuna varır. “Ve dolayısıyla, gözlerimle gördüğümü düşündüğüm aslında aklımdaki muhakeme yeteneği ile kavrandı.”
  • NİYET MEKTUBU
    "Düşünüyorum, öyleyse varım."
    "Şimdi bütün öteki bilgileri bu bilgiden çıkarabilirim."
    "Önemli olan akıllı olmak değil, aklı yerinde ve zamanında kullanmaktır.
    "Tanrı'nın varlığı, bir hakikati ifade eden geometrik teorilerden daha hakikidir."

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.