Aysel Gürel CV

SÖZ YAZARI, TİYATRO ve SİNEMA OYUNCUSU (1928 - 2008)
Türk müziğinin unutulmaz bestecileri arasında yer alan Aysel Gürel, aynı zamanda tiyatro ve sinema oyuncusudur.

İsim Soyisim : Gönül Aysel Gürel
Adresi : Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul, Türkiye
Doğum Tarihi : 07 Şubat 1928
Doğum Yeri : Denizli, Türkiye
Ölüm Tarihi : 17 Şubat 2008
Ölüm Yeri : İstanbul, Türkiye
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    Lise ve Tiyatro Eğitimi
    Trabzon Halk Evi, Trabzon
    Oldukça kültür seviyesi yüksek bir ailede dünyaya gelmiş olan Aysel Gürel, babasının savcılık görevi nedeniyle Trabzon'a taşınmak zorunda kalmıştır. Burada lise eğitimine devam ederken Trabzon Halk Evi'nde tiyatro eğitimi almıştır.
    İstanbul Üniversitesi
    Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi,
    Gürel'in, tiyatroya olan ilgisi zaman içinde edebiyata ve şiire doğru kaymıştır. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü kazanmış ve İstanbul'a yerleşmiştir.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Tiyatro Oyuncusu
    Trabzon Halk Evi
    Klasik tiyatro eserlerinin uyarlandığı sahnelerde görevde alan Aysel Gürel, bir sahne oyununda izleyenlerin arasında İsmet İnönü'yü de görmüştür.
    Öğretmen
    İstanbul, Türkiye
    Gürel, üniversiteyi bitirdikten sonra edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Bu dönemde gazeteci eşi Vedat Ebrem ile evlenmiştir. Bu evlilikten kızları Müjde Ar dünyaya gelmiş diğer kızı Mehtap Ar'a hamileyken de evliliğini sonlandırmıştır. Bu süreçten itibaren Gürel'i iki çocuğuyla birlikte zorlu bir hayata beklemiştir.
    Söz Yazarı ve Sinema Oyuncusu
    Türkiye
    Aysel Gürel edebi yönünün güçlü olması sebebiyle yazarlık yapmaya başlamıştır. Özellikle söz yazarlığında kuvvetli bir isim olamaya başlayan Gürel, Türkiye'de milyon satış rakamlarına ulaşmış albümlere imza atmıştır. Gürel kendisiyle ve edebi görüşüyle ilgili bir röportajda şu şekilde bahsetmiştir: "İki ayrı Aysel Gürel var. Biri perukasını takar, makyajını yapıp delimtrak hareketlerle ilgi çeker ve lafı patlatır. Sabah kalktığında kapıyı çekip Amerika’ya gidebilecek bir Aysel. Bağımsız, özgür bir kadın. Diğeri de öğretmen kimliğinde, kültürlü; bunu çekinmeden söylüyorum,çünkü kültür Türkiye’de tamamen dibe vurdu. Alfabeyi okuyana, internetin başına oturup yazan çizene ne kültürlü diyorlar. Kültür sonsuza kadar okumaktan geçer." Aysel Gürel bir çok ünlüye ve filme vermiş olduğu şarkılarla adından sıkça bahsettirmiştir. Bu şarkılar ise hepimizin bildiği Firuze, Ünzile, Yalnızca Sitem, 1945, Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam, Değer mi?, Sır, Yolun Başı, Sarıl Bana, Ateşle Barut, Zor Kadın, Aşk, Yanarım, Vur Yüreğim, Abone, Zorba Aşk, Dönmeyeceğim, Ayrıldık İşte, Son Dua, Gençlik Başımda Duman (Ateş Böceğim), Bilmem Hatırladın Mı?, Deli Balım, Yörük Yaylası, Arabesk olmuştur.
    Gürel, söz yazarlığında yanında birçok tiyatro filminde yer almış oyunculuk alanındaki başarısını da bu filmlerde sürdürmüştür. Gürel 17 Şubat 2008 yılında geçirmiş olduğu ağır akciğer hastalığı sebebiyle hayata gözlerini yummuş geriye de o muhteşem eserlerini bırakmıştır.
  • ROL ALDIĞI ESERLERİ
    Eser Adı Eserdeki Adı Tarihi
    Yurda Dönüş Film 1952
    Tek Kollu Canavar Film 1954
    Meyhane Köşeleri Film 1954
    Üvey Ana Film, Aysel 1971
    Mıstık Film 1971
    Gümüş Gerdanlık Film 1972
    Silemezler Gönlümden Film 1974
    Hop Dedik Kazım Film 1974
    Öyle Olsun Film, Ayşen’in Annesi 1976
    Tantana Kardeşler Film 1976
    Kaybolan Saadet Film 1976
    Arzu Film 1976
    Yansın Bu Dünya Film, Hacer 1977
    Vur Gözünün Üstüne Film 1977
    Enayiler Kralı Film 1977
    Bir Tanem Film 1977
    Aşk Dönemeci Film 1977
    Kan Film 1977
    Beyaz Kuş Film 1977
    Kupa Kızı Film 1986
    Ağır Roman Film, Puma Zehra 1997
    Fosforlu Cevriye Film, Fosforlu Cevriye 2000
    Şarkıcı Film 2001
    Bendeniz Aysel Film, Aysel 2005

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.