SS (Schutzstaffel)
Schutzstaffel; kısaca SS, Nazi Almanya'sında koruma timi olarak geçen bir birliktir.
SS, İlk kurulduğunda polis görevi yapan silahlı parti militanlarından oluşuyordu. Fakat, daha sonra Hitler'in kişisel korumalığını yapmak için görevlendirilmişlerdir.
SS için seçilecek kişilerin 25 ila 35 yaş arasında, sabıka kaydı temiz, iyi huylu, sağlıklı ve fiziği güçlü olması gerekiyordu. Bu kişiler partiye değil Adolf Hitler'e sadakat yemini ediyordu. SS’in ilk komutanı Julius Schreck, Nisan 1926'da itibaren de Josef Berthold oldu. İlk kurulduğu zaman her bölgede 10 muhafız ve 1 subaydan oluşacak birimlerdi. (Başkent Berlin'de 20 muhafız ve 1 subay olması öngörülmüştü.)
Hitler, SS'in yaratılış amacını 1934 yılında Himmler'le bir konuşmaları sırasında şöyle tanımlamıştı: 'Gelecekte Reich'imiz içerisinde SS, halkla olan ilişkilerinde gerekli olan otoriteye ancak askeri karakterle sahip olabilir. Şerefli askeri geçmişi ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) ilkeleriyle eğitilmiş, halkımız öyle bir askeri zihniyete sahip olacaklardır ki, şişman ve tembel polis otoriteyi uygulayamayacaktır. Bu sebeple SS ve polisimiz kendi bağımsız birimleriyle kendilerini cephede kanıtlamak durumundadır tıpkı ordu gibi. Resmen silahlı SS'in birincil rolü Führer'lerine hizmet etmek ve onu korumaktır. 1935'te SS'in savaş zamanı orduya bağlanacağını belirtti. Himmler bundan pek memnun olmadı. Bunun üzerine 1936'da daha net bir tanımlama yapıldı: SS'in rolü Almanya'nın iç güvenliğini garanti etmektir, Wermacht'ın rolü ise Reich'ın şerefini, büyüklüğünü ve dışarıdan gelecek tehlikelere karşı onu korumaktır. Ulusal aciliyet durumunda SS iki şey için kullanılacaktır. Askeri açıdan (cephede) ordu başkomutanlığı emrinde ordu çerçevesi içinde askeri kanun ve yöntemlere bağlı kalacak, aynı zamanda politik açıdan NSDAP'ye bağlı olacaktı ve cephe haricinde birimleri SS-Reichsführer'in emrinde olacaktı.
SS Birliği'nin başı Erhard Heiden'in 1929'da istifa etmesinin ardından Hitler'in de onayıyla Himmler SS Birliğinin başı olmuştur. Meydanlardaki propaganda görevini de bir yandan devam ettiren Himmler, kendisini tamamen SS'ye adamıştır. Başa gelmesinden sonra 1 sene içerisinde 290 kişi olan SS birliğini 3000 kişiye çıkarmıştır. Himmler SA'ya bağlı olan SS birliğini ayrı bir birlik olarak hareket ettirmek istemiş bu nedenle de Hitler'i ikna etmeye çalışmıştır. Himmler 1933 yılına gelindiğinde SS'in sayısını 50.000 kişiye kadar çıkartmıştır.
Himmler'in başa gelmesinden sonra SS birlikleri ikiye ayrılmıştır:
Waffen SS: Silahlı bir örgüttür. Waffen SS, orduda görevli subaylar tarafından yönetilen kuvvetli bir askeri örgüttü fakat 1942 yılından sonra askerliğe tabi herkesin bu brliğe alınmasıyla sıradan bir askeri birlikten farkı kalmamıştır.
Allgemiene SS (Genel SS): Bu örgüt, polis görevi yapan bir örgüttür ve konsantrasyon kamplarında Yahudilerin öldürüldüğü Holokost döneminden dolayı yargılanan SS bölümü de budur. Savaş zamanı bu birlikler de silahlandırılıp yeni tümenler oluşturulmuştur.